350 ml śmietanki słodkiej 30% (opakowanie) 250 g serka mascarpone (opakowanie) Herbatniki - do wyłożenia blachy i warstwy na białą masę / pod mleczną czekoladę. 2 białe czekolady - użyłem tej z Biedronki (nie, nie z naszej mirabelki :)). 2 mleczne czekolady - mleczna Milka 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub Puffinki (Biedronkowy zamiennik Kangusow, całkiem dobry). 2 Piwa
Otwieramy 1 piwo. Białe czekolady roztopić w garnku - odstawić do przestygnięcia. Mleczne czekolady roztopić w garnku - odstawić do przestygnięcia.
200ml śmietanki ubić na sztywno (śmietanka dobrze się ubija jak jest mocno schłodzona). Do ubitej śmietanki dodać serek Mascarpone i zmiksować razem na wolnych obrotach. Do ubitej śmietanki i serka wlewamy białą czekoladę i dokładnie miksujemy. Po dokładnym zmiksowaniu wsypujemy 3 szklanki płatków (+- żeby masa była w miarę sztywna, ale bez przesady bo będą same płatki :D)i mieszamy to łyżką.
Pozostałę 150ml śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy do mlecznej czekolady, mieszamy.
Blachę wykładamy herbatnikami na dnie - tak żeby pokryć całe dno (wcześniej blachę można wyłożyć papierem do pieczenia, nie miałem wiec zrobiłem bez).
Wlewamy białą masę z płatkami do blachy i dokładnie rozprowadzamy łyżką (trochę dociskając, żeby masa wlazła miedzy ciasteczka :D). Na to (białą masę) układamy kolejną warstwę herbatników i wlewamy masę z czekolady mlecznej i śmietanki. Posypujemy górę płatkami.
@Bialy_Mis: Ja tez nie lubię białej czekolady :P. Po zmieszaniu tego z mascarpone i śmietanką, nie smakuje juz ja biała czekolada :). Całe ciasto smakuje jak Kinder Country.
Rosja? Proszę Cię NATO ich rozjedzie, Rosja strzela z karabinów z 1 wojny światowej nie dadzą rady ( ͡°͜ʖ͡°) póki co to Rosja rucha całą Europę w dupę wielkim czerwonym siusiakiem, a wy nadal wierzycie w wielką zachodnią Europę i NATO? #wojna #ukraina #rosja
Pomyślcie sobie, że mamy teraz tylko cyfrowy pieniądz i pada system lub jest awaria związana z siecią energetyczną. Nie zapłacicie na allegro albo w xkomie za swoje zakupy xD Już u wielu osób jest panika, a to tylko #!$%@? system płatniczy zdechł na kilkadziesiąt minut xD
Składniki:
350 ml śmietanki słodkiej 30% (opakowanie)
250 g serka mascarpone (opakowanie)
Herbatniki - do wyłożenia blachy i warstwy na białą masę / pod mleczną czekoladę.
2 białe czekolady - użyłem tej z Biedronki (nie, nie z naszej mirabelki :)).
2 mleczne czekolady - mleczna Milka
3 szklanki płatków Nestle Kangus lub Puffinki (Biedronkowy zamiennik Kangusow, całkiem dobry).
2 Piwa
Otwieramy 1 piwo.
Białe czekolady roztopić w garnku - odstawić do przestygnięcia.
Mleczne czekolady roztopić w garnku - odstawić do przestygnięcia.
200ml śmietanki ubić na sztywno (śmietanka dobrze się ubija jak jest mocno schłodzona).
Do ubitej śmietanki dodać serek Mascarpone i zmiksować razem na wolnych obrotach. Do ubitej śmietanki i serka wlewamy białą czekoladę i dokładnie miksujemy. Po dokładnym zmiksowaniu wsypujemy 3 szklanki płatków (+- żeby masa była w miarę sztywna, ale bez przesady bo będą same płatki :D)i mieszamy to łyżką.
Pozostałę 150ml śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy do mlecznej czekolady, mieszamy.
Blachę wykładamy herbatnikami na dnie - tak żeby pokryć całe dno (wcześniej blachę można wyłożyć papierem do pieczenia, nie miałem wiec zrobiłem bez).
Wlewamy białą masę z płatkami do blachy i dokładnie rozprowadzamy łyżką (trochę dociskając, żeby masa wlazła miedzy ciasteczka :D).
Na to (białą masę) układamy kolejną warstwę herbatników i wlewamy masę z czekolady mlecznej i śmietanki.
Posypujemy górę płatkami.
Wkładamy do lodówki na 1-2h
Otwieramy 2 piwo.
#foodporn #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #gzw #slodkijezu :D
@uysy: cos mozna to zmienic ?