Wpis z mikrobloga

Kilka osób pytało mnie na PW o koszty mojej ostatniej wycieczki i pomyślałem, że skoro wielu mireczków podróżuje po świecie, można by stworzyć #wykopowytripadvisor czyli miejsce, gdzie będziemy wrzucać swoje "relacje" z podroży, przy czym nie chodzi mi o w poniedziałek jadłem w KFC, a w niedzielę byłem w Sosnowcu tylko najważniejsze rzeczy: ceny na miejscu, polecane hotele, restauracje, atrakcje.

Coś w ten deseń:

Miejsce: #bali #giliair #indonezja

Koszty:
Bilet: 2050 złotych (Berlin-Amsterdam-Guangzhou-Denpasar-Guangzhou-Amsterdam-Berlin) plus Polski Bus do Berlina (110 złotych)

Hotele:

Dwie noce w Hilton Garden Inn Bali Ngurah Rai Airport - bardzo blisko lotniska, ładny i nowy hotel. Zapewniają darmowy transport z i na lotnisko. Ceny nie podam bo korzystałem z punktów Hilton Honors.

4 noce w Sapodilla Ubud Hotel - nowy hotel, świetnie wyposażony, w zacisznym miejscu, ale blisko "centrum" Ubud. Bardzo smaczne śniadania w cenie. Standardem nie odbiega od Hiltona wymienionego wyżej. Nie jest do zdecydowanie najtańszy hotel w tym mieście, ale stosunek jakość-cena bardzo satysfakcjonujący. Najtańsze hotele w Ubud widziałem za ~ 30 złotych za dobę ;)
Koszt 2200000 IDR, czyli ~ 640 złotych

2 noce w The Sun Hotel SPA w Legian - zdecydowanie odradzam hotel. Pokoje wymagają odświeżenia, ściany są bardzo cienkie co powoduje, że jest głośno. Klimatyzacja w pokoju działała jakby chciała a nie mogła. Basen malutki i bardzo blisko ścian, czyli rozkładasz się komuś pod drzwiami do pokoju ;)
Ale cena przystępna - za dwie noce 750000 IDR czyli jakieś 220 złotych.

4 noce na Gili Air w Botanica Lodge. Nie jest to hotel tylko bungalow. Bardzo przyjemny, przyjaźni właściciele i obsługa. Czysto, wypożyczalnia rowerów, wypożyczalnia sprzętu do snorkelingu, wszystko organiczne i eko. Kapitalne śniadania, mały wybór ale bardzo smaczne. 5 minut od świetnej lokalizacji snorkelingowej (jedno z 3 miejsc na Gili Air gdzie można zobaczyć żółwie)
Cena: śmieszna - 1200000 IDR ~ 350 złotych

Transport
Kierowcy do wynajęcia, taksowkarze i skutery dostępne na każdym kroku za bardzo rozsądne pieniądze.

Polecam wynająć kierowcę, który jednocześnie będzie przewodnikiem. Koszt takiej imprezy na cały dzień to 400k-600k IDR (~ 170 złotych)
Uber jest nielegalny, ale jeździ tego sporo ( ͡º ͜ʖ͡º) Ceny bardzo korzystne, 90 kilometrów w dwie strony, kierowca czekał na mnie 3 godziny w Ubud - 330000IDR (niecałe 100 złotych)
Nie korzystałem, ale słyszałem o niezłej aplikacji Go-Jek - tani i bezpieczny transport na skuterach ;)
Bardzo popularne taksówki Blue Bird - są dobre, ale trzeba uważać, bo jak to taksówkarze będą próbowali cię naciągnąć, najlepiej spytać w hotelu ile powinien kosztować transport to konkretnego miejsca i dogadać się z taksówkarzem na początku. Nie powinien wtedy świrować.
Speedboat z Bali na Gili Air kosztował 600000 IDR (około 170 złotych), są tańsze opcje, ale płyną długo i są średnio wygodne. Dla turystów raczej polecane są speedboat'y, no ale jak ktoś szuka oszczędności to opcja jest.

Jedzenie

Śniadanie zwykle będzie dostępne w hotelu. Jedzenie jest ogólnie tanie, liczę w okolicach 100000 IDR na dzień.

Bardzo tani i smaczny obiad można zjeść w Ubud w okolicach polecanego hotelu. Za stacją benzynową w lewo. 22000 IDR ( ͜͡ʖ ͡€)

Na Gili Air polecam warung Padang. Obiad ze świeżym sokiem w okolicach 80000 IDR

Atrakcje
Zdecydowanie polecam:
Monkey Forest w Ubud - byłem 3 razy ;)
świątynia Tanah Lot
świątynia tirta empul
świątynia taman ayun
świątynia Gunung Kawi
świątynia Ulun Danu
świątynia Uluwatu -też mają małpy, bardzo wredne - kradną turystom rożne przedmioty, więc polecam zapinane kieszenie, a okulary zostawić w samochodzie
Jatiluwih rice field
Tegallalang Rice Terraces
Kintamani Batur Volcano & Lake
wodospad Tegenungan
któraś z plantacji kawy. Ja byłem w Satria Agrowisata i mogę polecić. Na miejscu zobaczycie jak się robi kawę, kakao i herbatę. Dostaniecie za darmo do spróbowania różnych odmian (zapłacić trzeba tylko za Kopi Luwak - 50000 IDR), palacze dostaną skręta z miejscowego tytoniu. Na koniec wypada coś kupić w miejscowym sklepie, polecam lemongrass tea, herbatę z czerwonego ryżu i oczywiście Kopi Luwak ;)

Poradnik
Ceny dla turystów są około 5 razy wyższe. Zawsze negocjuj! (oczywiście nie w supermarketach, tam to nie działa ;))

Na każdym kroku będziecie widzieć sklepy Minimart - są fatalne, nie idźcie tam. Szukajcie Indomaret i Circl-K. W Ubud polecam Coco Market, bardzo duży wybór indonezyjskiej kawy i herbaty, w tym Kopi Luwak w dobrej cenie i owoce. W Kuta jest Carrefour więc jeśli ktoś zamierza się żywić sam to najlepsze miejsce na kupienie produktów typu mleko, sery itp.

Uważajcie w kantorach. Korzystajcie raczej z tych oficjalnych i ZAWSZE liczcie pieniądze jako ostatni. Będą próbowali skorzystać z tego, że większość ludzi ma problemy z operowaniem milionami ;)

Podsumowując cała wycieczka kosztowała mnie około 4600 złotych za 13 dni, czyli cena bardzo korzystna. Leciałem sam i spałem raczej w dobrych hotelach, korzystałem z różnych udogodnień co oznacza, że bez problemu da się to zrobić dużo taniej, szczególnie w dwie osoby gdzie dzielą się koszty kierowców, hoteli itd.

#podroze #wykopowytripadvisor
U.....r - Kilka osób pytało mnie na PW o koszty mojej ostatniej wycieczki i pomyślałe...

źródło: comment_L4Jex9LzikkPOdNdpga2bOm3tchIWBgM.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Uważajcie w kantorach. Korzystajcie raczej z tych oficjalnych i ZAWSZE liczcie pieniądze jako ostatni. Będą próbowali skorzystać z tego, że większość ludzi ma problemy z operowaniem milionami ;)

@Usurper: zrobili mnie tam na jakieś $10. W-------m się, bo wiedziałem co kombinują, ale mnie moja zaczęła poganiać i nie przeliczyłem na koniec.
Co do taksówek to w blue bird też pewnie czasem oszukują, ale to i tak najpewniejsze taksówki.
Polecam północ
  • Odpowiedz
@Usurper: Da się i to dużo taniej. Byłem 2 lata temu i mój koszt zamknął się w ok. 4k, ale byłem 17 dni. Ponadto miałem jeszcze 2 loty w Indonezji. Moja trasa to Bali, Yogya, Karimunjawa, Dźakarta.
Hotele lub pensjonaty zawsze wybieram wg przewodnika np Lonely planet. Np w Ubud płaciłem 25 zł ze śniadaniem za super warunki (3-4 gwiazdki).
Jednak ja zawsze mówię niech każdy podróżuje jak lubi.
  • Odpowiedz