Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, za ile można kupić względnie dobry monitor 24 lub 27 cali? Ma służyć głównie do oglądania filmów, przeglądania internetu, czasami pogrania w jakąś grę, ale jakieś specjalne efekty w stylu mega szybki czas reakcji czy 144 Hz mi nie są potrzebne. Celowo nie podaję ile mogę w stanie dać, bo chcę się dowiedzieć ile według Was warto przeznaczyć żeby był już dobry.
#komputery #pcmasterrace #monitory
  • 19
@Colek: O własnie, zapomniałem dopisać, 1080p spokojnie mi wystarczy. Normalne proporcje ekranu też, bo gdzieś widziałem w zasadzie takie szerokie monitory. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Igrekpl: o, dzięki za info
@ekstra_koles_xd Dzięki bardzo, jednak chyba będę się skłaniał odnośnie 1080 bo mnie jednak denerwują, u znajomego widziałem i po prostu mi to przeszkadza. Z tego co popatrzyłem w necie cena ich też jest o wiele wyższa niż tych 1080.
@xDgg @ekstra_koles_xd Właśnie się zastanawiałem czy 27 cali nie będzie za duży, ale jeśli widzę że obydwaj mówicie że jest za duży, to zostanę przy 24. Dzięki
@janpostal: Popatrz na Della P2414H lub drożej - Dell U2414H

Monitory 24-27 cali poniżej 800~ złotych to będą typowe w większości wypadków(nie licząc promocji) budżetówki. Mało opcji, średniej jakości wykonanie, chybotliwe podstawki lub co najgorsze - brak matrycy IPS. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@PurePC_pl: O, dziękuję bardzo za podpowiedzi odnośnie konkretnych modeli. Co do tych modeli co podesłaliście, widzę że można je obracać na pionowo. Programowanie w tym momencie jest wygodniejsze, czy jednak ciężko się na niego patrzy?
@PurePC_pl: świetnie, dziękuję bardzo za odpowiedź. Potrzebuję jeszcze na coś zwracać uwagę przy wyborze, co warto mieć, których bajerów unikać bo nawet ich nie dostrzegę, nie będą mi przydatne? W temacie monitorów jestem całkowicie zielony.
@janpostal: Ogólnie, krótko mówiąc - matrycą, jakością wykonania, podstawką oraz złączami z tyłu monitora.

Niestety w przypadku 2 z 4 trudno o sprawdzenie tego w internecie, trzeba albo fatygować się do sklepu albo polegać na opiniach innych (z zastrzeżeniem, że w niektórych portalach są one po prostu... kupione). Z matryc jeśli nie szukasz 120/144 Hz - unikaj matryc TN. To stara, tania i gorsza od IPS technologia. Zawsze też warto o
@PurePC_pl: Supcio, ja zastanawiam się nad droższą wersją bo ma wbudowany port jack, korzystam bardzo często ze słuchawek i lubię jak mam wejście gdzieś pod ręką. Poza tym ma wbudowane HDMI, mam starszy monitor na d-sub, także mógłbym podpiąć dwa monitory jednocześnie do komputera. Dziękuję bardzo za porady i poświęcony czas :)