Wpis z mikrobloga

@liskurnikowy: Zgadzam się z @gumis112211 - wszystko zależy od rodzaju winogron i mocy jaką chcesz ostatecznie uzyskać.
Poza tym - ilość przepisów jest proporcjonalna do ilości osób robiących wino ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wyciśnij z winogron trochę soku i sprawdź cukromierzem zawartość cukru.
No chyba, że nie chcesz się za bardzo przejmować takimi technicznymi 'błahostkami' i jakością wyrobu to możesz skorzystać z 'uniwersalnego' przepisu - 10kg owoców
@gumis112211: @TheTasmanianDevil: Minęło 6 tygodni fermentacji. Po około dwóch tygodniach usunąłem owoce i dodałem kolejną porcję cukru. Teraz wino już prawie nie pracuje. Czy to dobrze? Co w takiej sytuacji zrobić? Dodam, że wino wymaga filtracji, bo jest trochę mętne. Jeszcze raz przefiltrować i zostawić?