Wpis z mikrobloga

Witam, od paru lat uczę sie programować bardziej w kierunku full stack w miarę ogarniam html , css 3,4 php , js , jquery, angulara, less, sass, bootstrapa, mysqla ogólnie dość szybko sie uczę doszedłem do takiego etapu, że poważnie zastanawiam się nad otworzeniem firmy. Zbadałem nieco rynek ale się załamałem i raczej zrezygnuje. Ale, żeby być dokładnie pewnym swojego wyboru chciałbym zasięgnąć waszych rad, właściwie rad osób które prowadziły, czy też żyją z tworzenia stron i ogólnie programowania, da sie z tego wyżyć pracując na własny rachunek? Jakieś dwa tygodnie temu zamieściłem ogłoszenie, że zlecę tworzenie strony www tak chciałem sprawdzić stawki i konkurencje i oczy przetarłem ze zdziwienia, dostałem z 200 odpowiedzi co najgorsze osoby były skłonne zrobić mi stronę za 200 pln. Przy takich stawkach ciężko o klienta mając firmę gdy musisz opłacić ZUS, VAT od faktury. Coraz więcej minusów widzę oraz przekonuje sie, że to raczej nie wypali konkurencja firm które istnieją + freelancerzy + studenci, licealiści robiący strony za grosze. Nie ma co również ukrywać firmy typu nie wiem zakład fryzjerski, budowane chcą jak najtaniej stronkę, nie interesuje ich jaka technologia i co jest w kodzie tylko cena a gości robiących w WP na darmowych szablonach nie brakuje.
#gorzkiezale #programowanie #programista15k #kiciochpyta
  • 10
da sie z tego wyżyć pracując na własny rachunek

@Marencja: da sie. Ale początki mogą byc trudne. Zwłaszcza jak dopiero zaczynasz i nie mas ani renomy ani kontaktów.

PS: polecam nie nastawiac sie na rynek polski a raczej myslec globalnie.
@Marencja: programista != biznesmen
zatrudnij się w jakiejś fajnej firmie, najlepiej żeby robić projekty na zachód. Poprowadź parę projektów gdzie będzie kilu developerów a Ty będziesz odpowiedzialny za pracę zespołu i kontakt z klientem. Wtedy nabierzesz odpowiednego doświadczenia i będzie Ci dużo prościej wejść z własną firmą. Możesz też próbować swoich sił np na oDesku i tam podłapać klientów z zachodu i przejść z nimi na stałą współpracę. Absolutnie nie pakuj
@rubytree: "Absolutnie nie pakuj się w rynek gówno stronek za 200zł." oczywiście, szczerze lepiej nie robić żadnej stronki niż za 200 PLN, tym bardziej , że jestem z tych odpowiedzialnych ludzi którzy to jeśli klient zapłacił a coś by nie działało nie kładą na to lachy tylko naprawiają.
@kowski1988: Dokładnie, coraż bardziej w to wierzę, że zmarnowałem czas, byle mechanik czy fryzjer, robotnik budowlany co ledwo umie włączyć komputer, zarobi więcej od ciebie jeśli nie pracujesz dla dużej firmy czy nie masz kontaktów. Programowanie chyba stało się zbyt popularne i a takie CMS jak WP, Joomla itp. trzymają programistów za "jaja".