Wpis z mikrobloga

Chcę mieć w kurze i warzywach delikatnie lepki sos (słodko-kwaśny i trochę ostry). Jak to zagęścić? Skrobia ziemniaczana wymieszana w wodzie? Mąka pszenna w wodzie? Inaczej? Wydaje mi się, że mąką tak średnio zwykle wychodziło. #gotujzwykopem
  • 11
  • Odpowiedz
@psi-nos: inaczej - wrzuć łyżkę mąki ziemniaczanej (lub innej, lub skrobii) w dosłownie 0.5cm zimnej wody i to rozmieszaj i dodaj do gotującej się potrawy.
  • Odpowiedz
@KiciurA: teraz dodałem dość mocno rozcieńczoną (ponad pół szklanki wody, bo z potrawy większość była odparowana) łyżkę ziemniaczanej i w sumie jest ok. Może wcześniej za bardzo rozgotowywałem potrawę i wychodziło nie za fajnie, albo po prostu niedobre robiłem :P Ale teraz bardzo spoko.
  • Odpowiedz