Wpis z mikrobloga

Dzisiaj trochę o przenikaniu się historii i kultury z naturą, czyli o zwierzętach wypasanych w Tatrach. Obecnie w Tatrach można spotkać 5 baców, którzy w wyznaczonych dolinach mogą wypasać owce i krowy, należące do miejscowych ras. To nie jedyne wymagania: baca musi zaliczyć specjalny kurs, uzyskać koncesję, używać tradycyjnego sprzętu, odzieży i gwary góralskiej. Pies pasterski do pomocy? Tylko owczarek podhalański. Polecam film o pracy bacy, autorstwa #tpn (link w pierwszym komentarzu).

Kilka ciekawostek:
- lud pasterzy, który osiedlił się w Tatrach pochodzi z terenów bałkańskich;
- sezonowe wędrówki pasterskie z Podhala w Tatry zaczęły się już w XIV wieku;
- hale tatrzańskie pierwotnie były własnością królewską;
- po obu stronach Tatr wypasano dawniej nie tylko owce i krowy, ale także woły i konie, a sporadycznie kozy;
- po polskiej stronie Tatr największy wypas zwierząt na halach zanotowano tuż po II wojnie światowej: 30 tysięcy sztuk owiec i 3 tysiące krów. Było około 800 pasterzy, 300 szałasów i szop pasterskich;
- po utworzeniu parków narodowych w Polsce i na Słowacji pasterstwo zanikło. W Tatry Słowackie nie wróciło już nigdy;
- w polskich Tatrach kulturowy wypas wprowadzono po raz pierwszy w 1981, na mocy porozumienia działaczy solidarnościowych z władzami.

Wypas kulturowy jest warunkiem istnienia takich Tatr, jakie znamy. Dzięki niemu ocalała kilkusetletnia kultura pasterska, różnorodność roślin i zwierząt, które zamieszkują polany oraz widoki, które z czasem przysłoniłyby drzewa.
więcej na temat: link
[kolorowe zdjęcie własne]
[zdjęcia archiwalne z artykułu linkowanego wyżej]

Zapraszam do obserwowania, wpisy na FB pojawiają się wcześniej; czekam na motywujące lajki ( ͡° ͜ʖ ͡°):
#lasjestwnas
Facebook

#tatry #tpn #owce
Pobierz Lasjestw_Nas - Dzisiaj trochę o przenikaniu się historii i kultury z naturą, czyli o ...
źródło: comment_DoKDbLPBr8rbMvtNjNJVKvm9XtXYtdBC.jpg
  • 3