Aktywne Wpisy
Panitsch +23
Twój sąsiad wywiesza na na balkonie flagę w barwach czerwono czarnych w dniu urodzin Stepana Bandery. Co robisz?
#bekazpodludzi #ukraina #rosja #wojna #bekazjanuszkarierowicz #pytanie
#bekazpodludzi #ukraina #rosja #wojna #bekazjanuszkarierowicz #pytanie
Co robisz gdy zobaczysz w Polsce flagę UPA u sąsiada z bloku?
- Przepraszam za to, że jestem P0lakiem 32.8% (278)
- Pytam się czy ma drugą bo też bym wywiesił 32.9% (279)
- Polacy też mordowali 8.3% (70)
- Dla nich Stepan to jak dla nas Adam Małysz 26.1% (221)
partyg46 +365
Czy ktoś z #gastronomia mógłby to w logiczny sposób uzasadnić?
#kiciochpyta #problemypierwszegoswiata
(sam nie pochwalam takiego doliczania)
Ale czemu liczysz jedną parę a nie na przykład 4 pary? Takie grupy zabierają miejsce i czas kelnerom i kucharzom nie jak jedna para.
@Ragnarokk: nie bardzo rozumiem, mi chodzi o to ze grupa np. 6 osob zajmuje mniej miejsca i czasu niż 3xpara przy osobnych stolikach, wiadomo ze przy naprawdę dużych grupach temat zamówienia i obsługi wyglada i liczony jest inaczej.
@Ragnarokk: no właśnie ta sama liczba osob przy
Owszem, tak będzie. Ale przesadziłeś z szacowaniem w dół. Pewnie grupa 10 osób to pracy jak właśnie 4 pary. Ale jak wliczysz już czas, to może się okazać, że pary się bardziej opłacają.
Do tego w grupach są ludzie, co wypiją dwa piwa i tyle. Marny zysk.
@Ragnarokk: w jakim sensie? nie mam doświadczenia w gastro dlatego pytam. No i dlaczego niektóre restauracje doliczają juz za 5 osob przy stoliku to juz paranoja
Druga to to że przy grupie zamawia się zwykle więcej jedzenia (np. przystawki częściej zamawaimy będac ze znajomymi niż samemu z żoną) i znacznie więcej napojów w tym alkoholu na którym restauratorzy mają największe marże...
Mamy dwie sytuacje, wchodzi grupa 10 osobowa i zajmuje jeden stolik vs. jednocześnie do lokalu wchodzi pięć par. Do obsługi mamy dwóch kelnerów. W którym wypadku pójdzie sprawniej i szybciej?
@mrk79: Mnie się wydaje, że więcej napiwków właśnie zostawi grupa. No, ale nie pracuję w gastronomii nie wiem jak
No i za to na wstępie liczą grupce 10% więcej za wszystko? No bez przesady...
edit. I to
No, ale czemu bardziej wymagające? O to własnie chodzi, żeby ktoś kto w tym siedział powiedział kiedy i gdzie i dlaczego? :)
Jak na razie jeden argumencik to taki, że:
- trzeba zestawić kilka stolików w jeden duży.
Ja widzę właśnie plusy takiego dużego stolika na podstawie naszych wyjść :)
Kelner przychodzi jak już wszyscy wiedzą co chcą i leci osoba po osobie i sobie zapisuje. Potem całość jedzenia trafia
W teorii taki stolik powinien być obsługiwany "priorytetowo", niestety w Polsce opłata jest, ale dodatkowej opieki "kelnera" nie ma :D
- ten jeden stolik
-ktos juz pisal, ze jedzonko musi być mniej wiecej w tym samym momencie, wbrew pozorom nie jest to najłatwiejsze zadanie, a i musisz uspokajać #!$%@?ą kuchnię, bo nikt na kuchni grup nie lubi, tego chyba nie trzeba tłumaczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-niosłeś kiedyś 10 zup na raz do jednego stolika? ( ͡°( ͡° ͜ʖ
a slyszaleś kiedys o tacy? Przynieś najpierw pięć a w następnym kursie kolejne
kluczowe tu jest okreslenie "mniej wiecej" ale get real co to ca kuchnia/knajpa co nie potrafi wydać 5-6 dań głównych w krótkim odstępie czasu...
Nauczeni doświadczeniem