Browar Pilsweizer S.A. z Grybowa wypuścił kwasa. I nie, nie mam tu na myśli takiego nie nieplanowanego, zepsutego piwa ;). Na rynku pojawiło się już Pszeniczne Kwaśne – określane przez producenta jako berliner weisse. Ujawnione szczegóły oraz parametry – 11,3° Plato i 4,3% alkoholu – pokazują jednak, że nie jest to typowe, tradycyjne podejście do tego niemieckiego stylu, który charakteryzować się powinien przede wszystkim lekkością – wg klasyfikacji sędziowskich jego ekstrakt nie powinien przekraczać 8° Plato.
@BrowarPERUN: Nie tylko BJCP :P. Chodzi mi o to, że jeśli przyjmuje się, że berliner weisse to piwo bardzo lekkie, to jeśli zrobimy z niego piwo o ballingu 11-12 BLG i wyżej to już to nie jest berliner weisse, ewentualnie jakaś jego imperialny wariant ;).
Okrągła, piąta rocznica morderstwa prezydenta miasta na oczach setek ludzi, wydarzenia które wstrząsneło polską, a wykopki bóldupią że w tvp poświęcają mu reportaż. #tvpis #adamowicz #i930
https://www.chmielnik-jakubowy.pl/berliner-weisse-browaru-pilsweizer/
#piwo #piworegionalne #pilsweizer #grybow #kwach #piwakwasne #berlinerweisse #piwnewiesci
czy chodzi Ci o zbiór wskazówek dla sędziów konkursów piw domowych, sygnowany przez BJCP?
W tym dokumencie podkreślają, żeby nie stosować wytycznych ani interpretacji w stosunku do piw komercyjnych :P