Leć do kuchnie i z bifyja gornczek weź. Puś kokotek, nalyj wody i na piec.
Potym łobejrz cy porzondny łogiyn mosz. No to piyrszo czynść warzynio znos. Tera nojważniejszy bydzie suchy chlyb. Zrób go w koncki i do jakiś michy wciep. Łobejrz czy w boncloku jakieś tuste mosz. No to drugo czynść warzynio znos.
Teraz przydzie cosnek łon tam musi być. Dodej magii, pieprzu i posolić
Z takich mniej znanych zup to moja babcia robila rosol wolowy, (sam tez robie bo jest pyszny) ktory podaje sie nie z makaronem, a calymi gotowanymi ziemniakami. Ciekawi mnie czy spotkaliscie sie z taka zupa?
@Barneyeos: Z samej wołowiny to babcia nie robiła - za to często pamiętam z kaczki albo gęsi. A znowuż kiedyś babcia i mama wspominała że najdelikatniejszy rosół, który nawet małym dzieciom się dawało to na gołębiu, bo dziadek hodował. A potem jak dziadek nie miał już zdrowia na gołębie to nigdy nie robiły, a podobno dobry ( ͡°͜ʖ͡°)
@MarianoaItaliano: Ja zawsze przestrzegam zasady, że do rosołu musi iść co najmniej jeden rodzaj mięsa. Wydaje mi się, że najlepszy wychodzi na kawałku szpondra z kością + szyi z indyka. Skrzydło z kaczki to doskonały dodatek, bo nadaje fajnego dodatkowego smaku, ale rosół z samej kaczki jest już niestety dość tłusty. Z gęsią jeszcze nie eksperymentowałem, ale podejrzewam, że musi być super.
@paramyksowiroza: No tak, zawsze oprócz wołowiny ta kaczka czy gęś czy nawet kurczak - dlatego napisałem że nie z samej wołowiny.
Rosół z kaczki i gęsi jest dość tłusty, ale bardzo dobry - mówię tu o takich swojskim drobiu chowanym na podwórzu. Jeszcze mi po głowie chodzi rosół z bażanta, ale to ciężej zdobyć ( ͡°͜ʖ͡°)
@MarianoaItaliano: Do takich niestety nie mam za bardzo dostępu ( ͡°ʖ̯͡°). Czasami od święta udaje mi się kupić coś takiego na bazarze.
Za to z ciekawych smaków polecam bigos z dodatkiem baraniny. Musi być jej tylko troszkę, inaczej bigos jest niejadalny, ale dodatek nadaje bardzo ciekawego smaku ( ͡°͜ʖ͡°)
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Chleb z boczkiem i czosnkiem widze. Co tam sie jeszcze znajduje, jak sie przyrzadza? Pytam z ciekawosci bo nawet nie slyszalem o takiej zupie.
Jakieś rady odnośnie chleba? Jeśli dodam trochę boczku też będzie prawilny?
@Barneyeos Co do chleba to musi być przeleżały nie daje się świeżego.
Dzieki, moze nawet sprobuje zrobic jak mowicie ze smaczna.
@sylwke3100: OK, będę próbował, dzięki :)
@MarianoaItaliano
No moze byc smaczna, a napewno dobra dla zdrowia, szczegolnie w taka pogode jesienna.
Cztery razy sluchalem, aby rozszyfrowac tekst, az mi w ucho wpadlo.
O tym pomyslalem, ale nie bylem pewny czy wypada o tym wspominac bo moglby ktos to zle odebrac.
@sylwke3100
@MarianoaItaliano
Z takich mniej znanych zup to moja babcia robila rosol wolowy, (sam tez robie bo jest pyszny) ktory podaje sie nie z makaronem, a calymi gotowanymi ziemniakami. Ciekawi mnie czy spotkaliscie sie z taka zupa?
Skrzydło z kaczki to doskonały dodatek, bo nadaje fajnego dodatkowego smaku, ale rosół z samej kaczki jest już niestety dość tłusty.
Z gęsią jeszcze nie eksperymentowałem, ale podejrzewam, że musi być super.
Rosół z kaczki i gęsi jest dość tłusty, ale bardzo dobry - mówię tu o takich swojskim drobiu chowanym na podwórzu. Jeszcze mi po głowie chodzi rosół z bażanta, ale to ciężej zdobyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czasami od święta udaje mi się kupić coś takiego na bazarze.
Za to z ciekawych smaków polecam bigos z dodatkiem baraniny. Musi być jej tylko troszkę, inaczej bigos jest niejadalny, ale dodatek nadaje bardzo ciekawego smaku ( ͡° ͜ʖ ͡°)