Wpis z mikrobloga

Mirki i wegierki dlaczego wszystko co teraz sie kupuje do jedzenia musi byc bezglutenowe czy na serio juz wiekszosc spoleczenstwa cierpi na celiakie i nadwrazliwosc na gluten? I dlaczego odrazu te produkty sa 2x drozsze? A moze to poprostu dobra okazja zeby zarobic, nawciskac sportowcom celebrytom jaki to ten gluten zly niech wszedzie wrzucaja posty gluten be, a hajs sie zgadza. #dieta dam tez #mirkokoksy
  • 5
  • Odpowiedz
@Kokotko:

nie ma większej ilości ludzi chorujących na celiakie ale coraz częściej chleby już nie są robione na zakwasie przez co maka używana do chleba nie przechodzi fermentacji przez co w chlebie jest większa ilość lektyn, które potrafią wywołać rożne rewolucje/dolegliwości gastryczne lub reakcje autoimmunologiczne.

tzw gotowe produkty bezglutenowe zazwyczaj wcale nie będą lepszy od tego z glutenem, zazwyczaj sa wypchane cukrem, kukurydza czy innym świństwem.
  • Odpowiedz