Wpis z mikrobloga

50 g swiezych drozdzy, c.1,5 szkl. cieplego mleka, 1/3 szk. oleju badz oliwy z oliwek, 2 lyzeczki cukru, ziola ( oregano, bazylia... ) czosnek. Do niecalej szklanki cieplego mleka wrzucamy pokruszone drozdze, 2 lyzeczki cukru, 2 lyzeczki maki. Mieszamy aby grudek z drozdzy nie bylo, przykrywamy kubek sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Do miski przesiewamy make ( c 1 kg) Dodajemy suszone ziola; oregano, bazylie, czosnek granulowany, moze byc natka pietruszki, sol. Dodajemy wyrosniete juz drozdze, oliwe badz olej i reszte cieplego mleka. Zagniatamy ciasto. Ciasto musi byc wilgotne i musi ladnie odchodzic od miski. Takie wyrobione ciasto w misce przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na pol godzinki. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 2 - 3 czesci. Walkujemy ciasto na cienki placek, Ukladamy placek na arkusz papieru do pieczenia. Smarujemy ciasto koncentratem pomidorowym, posypujemy ziolami, serem zoltym tartym i nakladamy dodatki (co kto lubi) mozna dac np: ser feta, oliwki, swieze pomidory, mozna tez pieczarki cienko krojone, czerwona cebule, papryke swieza, szyneczke, salami i kukurydze, Tak przygotowana pizze wkladamy do piekarnika na... ( trudno stwierdzic na jak dlugo bo nigdy nie sprawdzalam czasu pieczenia. Po prostu rzucam okiem na pizze czy juz upieczona czy nie ). Piekarnik na 170 stopni. Zycze smacznego

#gotujzwykopem #jedzzwykopem #przepis #pizza

No i prosze.
Jest i przepis
Wolam wiec plusujacych
  • 38
  • Odpowiedz
@PMV_Norway:

Szukasz przepisu. Dostajesz coś takiego.

1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki śmietanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli na oko do smaku
i jak ja tego #!$%@? nie lubię
nasze babcie nie miały wagi kuchennej, a w Polsce był tylko 1 model szklanki to może to miało sens
teraz bardzo modne są chociażby
  • Odpowiedz
@Sofa: jakoś takie na oko bardziej wychodzi

@PMV_Norway: Mleko dodaję jak robię bomby pizzowe, udelikatnia strukturę nadziewanych bułek. Pizza to woda, mąka, drożdże, sól. Ale kurde odrobinę cukru dodaję (pół łyżeczki na kilo mąki). Zawsze do słodkich rzeczy dodaję odrobinę soli, do wytrawnych - odrobinę cukru.
  • Odpowiedz
@Sofa kup sobie wzorcową szklankę i przestań marudzić. Łatwiej na szklanki niż ważyć, bo z wagą ocipiec można: chcesz mąkę kładziesz miskę i tarujesz wagę, potem chcesz mleko stawiasz szklankę i tarujesz wagę, masz dać masło, kładziesz na wadze folię spożywczą czy coś tam, żeby nie brudzić i co robisz? Tarujesz wagę... A idź Pani w diabły. Może jajka też w gramach powinny być podane? ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz