Aktywne Wpisy
RobieZdrowaZupke +241
U mnie w domu się zawsze jadło majonez Winiary i myślałem, że ludzie sobie robią jaja z tym, że Kielecki smakuje jak ocet, lub przynajmniej przesadzają, bo gdzie bym nie jadł jakiegoś majonezu poza domem w burgerach czy w sałatkach to zawsze smakował tak samo. Pierwszy raz zjadłem kielecki jakoś rok temu i muszę przyznać, że ludzie nie przesadzają ani trochę xD
To gówno smakuje i #!$%@? octem. Nie wiem jak można
To gówno smakuje i #!$%@? octem. Nie wiem jak można
erebeuzet +40
Rozowa robi dzis imprezę urodzinową dla kolezanek. Ja ide z dziecmi w #!$%@? na noc. Jako alkoholikowi po odstawieniu widok ten spowodował u mnie mdłości.
#!$%@? jak ja moglem lac w siebie to ochydne gowno?
#alkoholizm
#!$%@? jak ja moglem lac w siebie to ochydne gowno?
#alkoholizm
Wiec wołam wszystkich zainteresowanych efektami.
Wygląd:
Przed zdjęciem wosku żadnych istotnych zmian nie zanotowałem, wosk nie pękł ani nie spuchł. Zdjęcie wosku jest bardzo proste, najważniejsze żeby nie przecinać sera w pol, najpierw trzeba delikatnie obrać wosk i dopiero kroić.
Moim oczom ukazał się całkowicie biały ser(taki urok dzisiejszego mleka), nie dodawałem barwnika anatto wiec spodziewałem się ze tak będzie.
Ser dał się przekroić bez problemów, cięcie było gładkie bez kruszenia. W środku ser ma liczne małe dziury co jest dość powszechne w dojrzewającej goudzie.
Zapach:
Przed przecięciem minimalny, lekko kwaskowy. Po przecięciu nadal lekko kwaskowy aromat z ale z wyczuwalnym aromatem sera dojrzewającego (coś jak ser królewski), w sumie to aromat po prostu jak gouda, nie wyczułem żadnego niepożądanego aromatu.
Smak: ser wyszedł dość słony ale miałem problem z wyliczeniem odpowiedniego stężenia solanki, ogólnie slonosc akceptowalna. W smaku lekko kwaskowy ale to moja wina bo dość krótko płukałem ziarno serowe co poskutkowało większą zawartością laktozy w serze. Kremowy i delikatny, będzie się dobrze komponował na kanapce czy w toście.
Ogólna ocena 7/10, byłoby więcej gdybym zmniejszył kwasowość sera.
Krążek ważył 1100g.
#serowarstwo #diy #homemade #gotujzwykopem
Komentarz usunięty przez autora