Aktywne Wpisy
balticporter +783
Ten remiks „The Sound Of Silence” co puszczają ostatnio w radiu, to powinien zostać zakazany, a autor i rozgłośnie postawione przed Trybunałem w Hadze za zbrodnie przeciwko ludzkości ლ(ಠ_ಠ ლ)
#zalesie
#zalesie
Nupharizar +623
Słyszałem historię, którą opowiadał jakiś gościu w pracy, o pewnej korporacji we Wrocławiu.
Całe piętro pracowników nagle poszło na zwolnienie lekarskie i okazało się, że wszyscy mieli żółtaczkę.
Powód? Firma miała gości z Indii, którzy zamiast używać papieru toaletowego, korzystali z kubków z kuchni do podmywania się wodą. Po użyciu tylko je płukali w zlewie, a potem inni pracownicy pili z tych samych kubków...
#indie #bekazpodludzi #pajeet #wroclaw #heheszki
Całe piętro pracowników nagle poszło na zwolnienie lekarskie i okazało się, że wszyscy mieli żółtaczkę.
Powód? Firma miała gości z Indii, którzy zamiast używać papieru toaletowego, korzystali z kubków z kuchni do podmywania się wodą. Po użyciu tylko je płukali w zlewie, a potem inni pracownicy pili z tych samych kubków...
#indie #bekazpodludzi #pajeet #wroclaw #heheszki
Ostatnie rozdajo na tagu #chilizgobim na sos z jabłkami już rozstrzygnięte, więc trzeba zrobić nowe tym razem z możliwością wygrania słoiczka sosu mojej roboty Very Hot BBQ Sauce (+chipotle).
Jest to zmodyfikowana (nieco uproszczona wersja przepisu z zeszłego roku, który można znaleźć tu.
Zmiany miały na celu, żeby sos był jeszcze bardziej BBQ – udało się to osiągnąć przez dodanie większej ilości melasy.
Składniki:
- 350 ml whisky
- 350 ml nektaru porzeczkowego
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- 6 ząbków czosnku
- 350 ml melasy
- 300 ml przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/pomidorów z puszki
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki oleju
- mała cebulka posiekana
- 3 łyżeczki posiekanego imbiru
- szklanka cukru brązowego
- 5 łyżek papryki wędzonej – chipotle (ew. może być smoke liquid, ale z chipotle wychodzi lepszy aromat)
- dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- papryczki chili (ja użyłem kilkunastu Dorset Naga, 7 Pot Primo Brown i Habanero Chocolate.
Na oleju podsmażam cebulkę, czosnek i imbir.
W tym czasie w garnku ląduje whisky, nektar porzeczkowy i ocet. Gotuję. Po podsmażeniu dodaję także zawartość patelni. Całość powinna gotować się minimum kilkadziesiąt minut. Idealnie gdyby udało się zredukować zawartość chociaż o 30%.
Następnie dodaję razem przecier pomidorowy i melasę. Dobrze mieszam i gotuję kolejne kilkadziesiąt minut aż do zagęszczenia konsystencji.
Kolejnym krokiem jest dorzucenie papryczek (bez szypułek, ale z pestkami). Następnie trzeba całość zblendować na gładką masę cały czas gotując.
Na koniec dorzucamy całą resztę składników: kawę, chipotle, oliwę, sól, pieprz, cukier. Bardzo dobrze wymieszać i powtórnie zblendować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotować aż do czasu odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu.
Dużą zaletą tego sosu jest brak zapachu octu! Jednocześnie jest bardzo ostry (u mnie wyszedł stosunek papryczek do reszty około 30/70). W sam raz do grilla, mięsnego obiadu czy zwykłej kanapki z szynką.
Foto niestety tegorocznego nie mam więc wrzucam jak to wyglądało rok temu (wygląd jest prawie identyczny, obecnie może trochę ciemniejszy i bardziej gładki w konsystencji).
#chili #chilihead #uprawapapryczek #papryczki #papryka #ostrezarcie #ostrakuchnia #ostrezarcie #goomowesosy #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #przepisy #kuchnia #gotowanie
@FELIX90: No niestety nie udało się ;D