Aktywne Wpisy
inyourbrain +340
Czy wy jesteście normalni na tym wykopie? Który system pozwala na to, by mieć ponad tysiąc aktywnych sesji, które są aktywne przez ponad rok? Rozumiem, że teraz mam wszystkie pojedynczo usuwać? Nawet nie ma możliwości usunięcia wszystkich jednym kliknięciem. Czy może powinienem napisać skrypt (z racji bycia #programista15k), który wyczyści wszystkie jednocześnie? Później się dziwicie, że konta są "wykradane", gdy sesje żyją w nieskończoność?
@wykop @m__b @a__s
#wykop #programowanie #security
@wykop @m__b @a__s
#wykop #programowanie #security
dddobranoc +217
Marzy mi się taki 7-dniowy bojkot restauracji, kawiarni itp.
Żeby przez tydzień ludzie nie chodzili do tych miejsc za to, że:
- espresso 12zł
- cappucino 18zł
- kawa z 5 kostkami lodu 22zł
- pizza 45zł
- jagodzianka 22zł
- 100g makaronu z sosem 44zł
- kebab 32zł
- pierogi na jarmarku 5zł/szt
- piwko 18zł
- szklaneczka coli 10zł
- burger z przyczepy 40zł
- rosół z japonii 45zł
+
Żeby przez tydzień ludzie nie chodzili do tych miejsc za to, że:
- espresso 12zł
- cappucino 18zł
- kawa z 5 kostkami lodu 22zł
- pizza 45zł
- jagodzianka 22zł
- 100g makaronu z sosem 44zł
- kebab 32zł
- pierogi na jarmarku 5zł/szt
- piwko 18zł
- szklaneczka coli 10zł
- burger z przyczepy 40zł
- rosół z japonii 45zł
+
Jak zrobić takie lody? Banany obierasz, kroisz i zamrażasz. Zamrożone wrzucasz z dowolnymi tłustymi dodatkami i blendujesz na gładko. Lody gotowe. Ja zrobiłam fistaszkowe i kokosowe, i zwłaszcza te pierwsze wyszły idealnie- lepka konsystencja masła orzechowego nadała im niesamowitej gładkości i kremowości. Można też zrobić chałwowe z tahiną, waniliowe z sojową śmietanką i- niespodzianka- wanilią, albo dowolne orzechowe z użyciem masła migdałowego, nerkowcowego czy z orzechów laskowych, a do każdego smaku dorzucić bakalii. Właściwie każdy nieowocowy, tradycyjnie tłusty, śmietanowy smak lodów jest do podrobienia w ten sposób.
I nie, banana, jeśli zrobicie rzecz odpowiednio, w ogóle nie czuć. Na skutek mrożenia staje się on praktycznie bezsmakowy i w magiczny sposób zmienia swoją strukturę, co czyni go idealną bazą do lodów.
O czym warto pamiętać?
1. im gorszy banan, tym lepszy. Te, których na codzień unikamy- niezbyt dojrzałe, mączne i pozbawione słodyczy- tutaj sprawdzą się idealnie, bo po zamrożeniu staną się całkowicie neutralną bazą.
2. takie lody szybko topnieją (co widać na zdjęciu- w czasie, gdy robiłam porcję orzechową, kokosowe już zaczęły nieco płynąć), więc warto je przekładać do schłodzonych miseczek. Ja dzisiaj o tym zapomniałam niestety... Choć akurat nadtopione lody zawsze smakoway mi najbardziej ;3
3. warto poeksperymentować z przyprawami; cynamonem, kardamonem czy nawet grubo mieloną solą.
4. ostry i mocny blender to błogosławieństwo, ale jak widać nawet mój badziew z biedry za śmieszne pieniądze dał radę. Niestety trwało to dłużej i wymagało wstępnego nadtopienia banana (wyciąnięcia z zamrażarki 5 min wcześniej).
Jedzcie, bo brzydkie, ale jakie dobre.
#weganizm #wegetarianizm
@to_juz_przesada: (╯°□°)╯︵ ┻━┻
Przeszedłem tyle biedronek w poszukiwanie tego Graala, że po przeczytaniu nazwy mną trzęsie. Znalazłem w innym sklepie ale w takiej cenie, że obróciłem się kilka razy w miejscu i wyszedłem z przytupem.
Wyglądają świetnie :3
@urs6: Awww ʕ•ᴥ•ʔ
Ręczę, że smakują znacznie lepiej, niż wyglądają ;)