Wpis z mikrobloga

#wino #winodomowejroboty
Moje zeszłoroczne wina po drugim zlaniu wczoraj.
4l białego z bianki, 15l czerwonego z Marechal Foch - 14%,,13l z porzeczki.
Wiem, że były już rozdajo zeszłorocznych win, ale dla mnie takie wino będzie zrzucać osad jeszcze z pół roku.
To przeźroczyste to destylat z jęczmienia wędzony torfem na whisky. Jeszcze 20l i do beczki 30l.
Pobierz
źródło: comment_16YR5Uy2KNShHGw8XuQ81YpgS9NKCC2L.jpg
  • 8
@Fermiol: Z jabłek oraz ze śliwek i winogron. Pierwsze nie chciało się w ogóle klarować i jakieś 2 tyg temu dałem na strych gdzie jest ok 3-5 st i osad zaczął się ładnie wytrącać. Zrobiłem więc tak samo z pozostałymi, ale tamte oporniej wytrącają osad. Myślę, że do maja powinienem mieć ładne wino.
@jajak: @Fermiol: Po pierwszym zlaniu i po skosztowaniu byłem wniebowzięty smakiem wina, ale po 2 zlaniu już coś się zmieniło, smak stał się mocniejszy, mniej delikatny, tak jakby sie delikatnie zdegradował. Mam nadzieję, że to się poprawi z czasem.