Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #chwalesie #foodporn #gzw

Dwa kawałki Wagyu, kupione na farmie Wagyu w #holandia

Te dwa kawałki po ok 200 g kosztowały razem 20 euro. Nie chciałem od razu brać najdroższych kawałków, czyli T bone'a i antrykotu, bo one kosztują prawie 30 euro za sztukę.

Po lewej Picanha Steak, po prawej Flat Iron Steak. Flat Iron polecany jest głównie do duszenia, ale można go też przyrządzić jak zwykły stek. Tak też go przyrządziłem. Tylko pieprz i sól i sucha patelnia. Mięsko mięciutkie i zajebiście smaczne, rozpływa się w ustach. Więcej zdjęć w komentarzach.

Jutro robię Picanhę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Już wiem, że na pewno tam kiedyś wrócę po antrykot i może hamburgery.

@geuze, dzięki za typ, teraz Twoja kolej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pobierz dyniel - #gotujzwykopem #chwalesie #foodporn #gzw

Dwa kawałki Wagyu, kupione na fa...
źródło: comment_flzRPRUNKNmFko6QgTEuhAjAgqfaaM9H.jpg
  • 20
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@donjon: kto mówi o restauracji? W Holandii jest kilka farm, które hodują tą rasę bydła i dbają o prawidłowy ubój. Mięso kupiłem na jednej z nich. Może to nie ideał z Japonii, ale jest do niego dość blisko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@donjon: to lepiej poczytaj sam. Kobe Wagyu jest tylko z Japonii. Wagyu za to hoduje się z powodzeniem na całym świecie... W Holandii są przynajmniej dwie farmy, które hodują te krowy :)
@Hasz5g: ale to jest zapakowane próżniowo. Nie można oczekiwać idealnego wyglądu od mięsa, które kupujesz zamrożone. Może nie wygląda tak, jak w Japonii, ale smakuje zajebiście i na pewno tam jeszcze wrócę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@donjon: z tego nawet co wkleiłeś:

Wagyu is a beef that comes from one of four breeds of Japanese cows, but are Wagyu and Kobe actually the same thing? "The answer is yes and no," Chef Gerald Chin told First We Feast. "All Kobe is Wagyu, but not all Wagyu is Kobe.


Krótko mówiąc - holenderska krowa może jak najbardziej być Wagyu. Nie będzie za to nigdy Kobe, bo Kobe Wagyu,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@geuze: wczoraj jadłem tego drugiego, Picanha, z grubym tłuszczem. Nie robiłem zdjęć, bo nie wyglądało to spektakularnie, ale smak był niesamowity, jeszcze lepsze niż to pierwsze. Picanha godna polecenia, ogólnie Wagyu jest tym, czego trzeba spróbować ( ͡° ͜ʖ ͡°)