Wpis z mikrobloga

  • 19
Wrzucasz do gotującej się wody na 5 równo minut. Po 5 min wylewasz wrzatek z garnka i wlewasz zimną wodę z kranu.

Jeśli wyjmujesz jajka z lodówki oplocz je w ciepłej wodzie aby nie popekaly po wrzuceniu do wrzątku :)

Pozdro (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@Anyway: wrzucasz do gotującej się wody,
3,5-4 min jaja w temp pokojowej
5-5,5 min z lodówki
Po tym czasie wylewam wrzątek i leję zimną wodę do jajek żeby zatrzymać dalsze scinanie się w środku
  • Odpowiedz
@Anyway: Wrzucasz 10 jajek do wody i co jakiś czas wyjmujesz jedno i od razu rozcinasz nożem. Gdy jajko jest idealne wyjmujesz pozostałe i zalewasz zimną wodą. Na początku są straty w jajkach ale jak dojdziesz do wprawy to straty są mniejsze.
  • Odpowiedz
@Anyway wrzucasz do wrzątku na 5 min i masz całkowicie płynne żółtko. Na 5 i pół minuty masz pół płynne żółtko. Musisz mieć odpowiednią ilość wody w garnku żeby jej za bardzo nie wystudzić jak wrzucisz jajka
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Anyway: jest taka appka egg timer, tam wpisujesz rozmiar jajka, jego temperature oraz wysokość nad poziomem morza (z GPS) i wybierasz idealne jajko. Nigdy mnie ta apka nie zawiodła.
  • Odpowiedz
@Anyway: mały garnuszek, jajka wrzucam od razu do zimnej wody, od momentu zagotowania 2-2,5 minuty, w zależności od wielkości jajka :D
  • Odpowiedz