Wpis z mikrobloga

@BajerOp: 2 szklanki mąki pszennej,najlepsza jest kukurydziana. Zagotowana gorąca woda około 150ml. Płaska łyżeczka soli 3 łyżki oliwy albo oleju.

Mąkę wymieszać z solą,oliwą lub olejem i zalać gorącą wodą,nie wrzącą,ale gorącą. Wyrobić na gładkie ciasto,odstawić na 10 minut,przykryć czymś dosyć szczelnie,żeby nie wyschło,a najlepiej owinąć miskę folią spożywczą. Następnie podzielić na 6 części,wałkować na dosyć cienkie placki w zależności od tego jak wielką mamy patelnie. Ja mam 23cm. Smażyć na
@BajerOp: Ja dwa placki wyrzuciłem,bo były kruche i popękały,więc nie dało się ich zwinąć. Także lepiej zrobić nieco grubsze,wtedy będzie pewność,że się nie usmażą zbyt mocno i nie będą kruche :) W piekarniku po podgrzaniu i tak dojdą do końca :D
@BajerOp: No moje po usmażeniu od razu były kruche jak chipsy,więc się nie nadawały do zawinięcia,bo za cienko je rozwałkowałem ;p Generalnie to można kupić gotowe tortille ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)