Wpis z mikrobloga

@anonymous_derp: Nie wiem czy spojrzałeś w ogóle w linki które wstawiłem, ale tam są nawiązania do prac naukowych:
1. Medycyna Praktyczna. Przetworzone mięso jest rakotwórcze (dostęp 21.09.2018).
2. Puls Medycyny. Rakotwórcze mięso (dostęp 21.09.2018).
3. Raport WHO nt. mięsa
4. Domingo JL.: Food Chem Toxicol. 2017, 105:256-261.
6. Santarelli RL.: Nutr Cancer. 2008; 60(2):131-44.1. Medycyna Praktyczna. Przetworzone mięso jest rakotwórcze (dostęp 21.09.2018).
2. Puls Medycyny. Rakotwórcze mięso (dostęp 21.09.2018).
3. Raport
Bardziej mnie przekonują badania niż relacje 2 osób po rozmowie z lokalnymi lekarzami na temat jakichś myśliwych xD


@Manymouse: Czyli wolisz ślepo wierzyć w "naukę", niż w fakt, że u ludzi żyjących zgodnie z naturą rak praktycznie nie występował? Nosz #!$%@?, chyba ewidentnie coś z tymi badaniami jest nie tak, skoro jak byk masz przykłady w świecie rzeczywistym. Badania epidemiologiczne to rak sam w sobie i ciężko wyciągać z nich wartościowe
Ta lista tylko wygląda imponująco, dopóki się nie dotrze do czego faktycznie się odnoszą.

1. Medycyna Praktyczna. Przetworzone mięso jest rakotwórcze (dostęp 21.09.2018).

2. Puls Medycyny. Rakotwórcze mięso (dostęp 21.09.2018).

3. Raport WHO nt. mięsa


https://www.mp.pl/pacjent/onkologia/aktualnosci/131143,przetworzone-mieso-jest-rakotworcze-podaje-swiatowa-organizacja-zdrowia
https://pulsmedycyny.pl/rakotworcze-mieso-893594
https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

O tym, jak wielkim bullshitem jest ta klasyfikacja, można by dyskutować godzinami. Kiedy jednak spojrzymy na jakość tych dowodów, okazuje się bardzo niska. Patrz na analizę tutaj:

https://annals.org/aim/fullarticle/2752328/unprocessed-red-meat-processed-meat-consumption-dietary-guideline-recommendations-from

4. Domingo JL.: Food Chem Toxicol.
Przy redukcji węglowodanów w diecie, zapotrzebowanie drastycznie spada. Witamina C w mięsie jest. Absolutnie nikt na tej diecie nie choruje na szkorbut (ani inne niedobory), więc coś w tym musi być.


@prawdziwymirek: Nie wiem, czy faktycznie jest zmniejszone, czy po prostu rekomendowana ilość jest bardzo przeszacowana (patrz post powyżej). Nawet dla jadaczy węglowodanów, ilość witaminy C, która zapobiega szkorbutowi jest bardzo niska. To powiedziawszy, są przypadki szkorbutu od "jedzenia wyłącznie mięsa",