Wpis z mikrobloga

@Majronn: te czujniki (PMSx003) są dosyć śmieszne, używam jednego w domu - przy smażeniu czegokolwiek CAQI wywalało w kosmos (~2000), zwykłe zagotowanie wody na makaron potrafi do 300-500 podnieść :P
@Soho: dlaczego śmieszne? sugerujesz że czujnik źle mierzy, bo "przecież od patelni nie może być tyle smogu"? poczytaj sobie o wentylacji, akumulacji zanieczyszczeń w pomieszczeniach, syndromie chorego budynku itd.

i tak - z gotowania, smażenia, pieczenia uwalnia się bardzo dużo pyłów zawieszonych. dlatego trzeba mieć doby okap i wentylację, a jeszcze lepiej gotować przy otwartym oknie.
@maraswrona: bardziej się zastanawiam na ile dobrze ignorowane są większe cząstki. Druga sprawa - niby producent 'gwarantuje' kilka lat pracy tego sensora, w dokumentacji tego nigdzie nie ma podanego, a ich urządzenia kilka lat już pracują w warunkach zewnętrznych.