Wpis z mikrobloga

@banczi: ( )

dąb nie nadaje się do kontaktu z żywnością. Zawiera bowiem w sobie garbniki, które przy kontakcie z metalem (nożem) tworzą plamy. Dodatkowo mogą nadawać cierpki posmak krojonym na nich produktom spożywczym.
@sinls: Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają ;) Jak jesteś zainteresowany to się odezwij do Mirka, myślę, że się dogadacie. Ja lubię rzeczy unikatowe a taka deska na zamówienie na pewno taka jest :) (Nie była droższa od "podobnej" sklepowej :) )
@Kosciany: cytujesz w stylu TVP. Źródłem jest blog jakiś i wyrwałeś to co Ci pasowało. Więc wkleję całość

JAKI RODZAJ DREWNA JEST NAJLEPSZY? Na deski do krojenia i serwowania dań używa się twardych gatunków drewna takich jak grab, buk, jesion, dąb, akacja, wiśnia czy grusza. Ważna sprawa- wielu stolarzy uważa, że dąb nie nadaje się do kontaktu z żywnością. Zawiera bowiem w sobie garbniki, które przy kontakcie z metalem (nożem) tworzą