Wpis z mikrobloga

Pytanie do osób na #keto. Z tego co czytam to w diecie musimy utrzymać oprócz niskiego poziomu wegli również niski poziom białka (około 15%). No i robię sobie właśnie rozeznanie i generalnie wychodzi mi na to, że jest to niemożliwe bez zalewania potraw olejem. Dla przykładu, korzystając z ogólnodostępnych tabel w necie, w odniesieniu do 100g produktu:

Łosoś: T=13,6g, B=19,9g
Migdały: T=52g, B=24,1g
Camembert: T=23g, B=21g
Stek wołowy: T=7,5g, B=21g
Jajko kurze: T=9,7g, B=12,5g

Jak widać problematyczne możne być nawet utrzymanie proporcji 50/50 nie mówiąc już o 100/20.

#dieta #keto
  • 5
  • Odpowiedz
Z tego co czytam to w diecie musimy utrzymać oprócz niskiego poziomu wegli również niski poziom białka (około 15%).


@SundanceKidddd: Nic nie musisz. Jeśli nie masz jakiegoś wyraźnego powodu być stale w głębokiej ketozie, a starasz się schudnąć, to prędzej schudniesz na większym udziale białka.
  • Odpowiedz
@SundanceKidddd: gdzie zes wyczytał, że niski? Nisko trzyma się węgle, białko normalnie. Przez normalnie mam na myśli gram do półtora na kg suchej masy ciała w zależności od twojej aktywności. Wychodzi koło 20-25% dziennej kaloryki
  • Odpowiedz
@SundanceKidddd: Dla 2000 kcal 20% kaloryczności to 100g białka. To całkiem sporo dla kogoś jeśli nie ćwiczy siłowo. A zakładam, że chciałbyś jeść więcej kalorii. 100g białka to dla skali jakieś 500g mięsa.
  • Odpowiedz