Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
#ciekawostki #kuchnia #sledz #ryby
#pytanie Czy wiesz, że dziewiczy śledź Matjas ( holenderski delikates) –powstaje wyłącznie ze śledzi oceanicznych (Clupea harengus)? Nazwa MATIAS pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing, czyli “śledzia dziewiczego”. Jest to młody śledź przed pierwszym tarłem. MATIASY łowi się przez krótki okres – od maja do czerwca. Żeby zachować wszystkie wartości odżywcze i smakowe MATIASY poddawane są specjalnej obróbce zaraz po odłowieniu. Patroszone są jeszcze na kutrze.
Ważne jest to, że podczas usuwania wnętrzności pozostawia się trzustkę, a enzymy trzustkowe sprawiają, że mięso matiasów staje się delikatne i maślane tracąc właściwości surowego mięsa. Te rarytasy są umieszczane w specjalnie przygotowanej solance, następnie są mrożone, przede wszystkim, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów, a na koniec rozmrażane i znowu umieszczane w solance, zazwyczaj w dębowych beczkach.
Matiasy zawierają wszystkie najważniejsze składniki odżywcze. 100 gramów śledzia zawiera:
16-22 g nienasyconych kwasów tłuszczowych
Omega 3,
18 g białka,
witaminy A, D, E, B6, B12,
żelazo,
cynk,
miedź,
fosfor i jod.
i 222 kcal zdrowia!
Pobierz elady1989 - #ciekawostki #kuchnia #sledz #ryby 
#pytanie Czy wiesz, że dziewiczy śled...
źródło: comment_1594404351zBFhPLeBzIyH7clZZU5TAy.jpg
  • 6