Wpis z mikrobloga

Czołem Mirki, pytanie chciałem zadać.

Przeprowadziłem się na nowe mieszkanie i zabrałem ze sobą woka (takiego do gotowania).
Wcześniej używany był na kuchence gazowej, teraz na mieszkaniu mam indukcję.
Nowy właściciel poprosił abym nie używał woka na indukcji jeżeli wcześniej był używany na gazie, gdyż może to prowadzic do uszkodzenia indukcji.
I teraz wchodzi pytanie: czy ma to sens i czy ktoś słyszał o takim zjawisku?

Próbowałem znaleźć jakąś informację ale bezskutecznie.
#gotowanie #kiciochpyta #wok
  • 10
@buyabongo: jedyne co mi przychodzi do głowy, to mógł tak powiedzieć bo myśli, że spód woka jest upalony i uwalony starym zeschniętym i zapieczonym brudem i ma jakieś ew. wyżerki od ognia i nie chce, żeby to poniszczyło powierzchnię płyty
@buyabongo: ogólnie WOK wygląda jak koszmar dla płyty indukcyjnej, wydęty spód, mała powierzchnia styku, nawet jak indukcja załapie to będzie grzała praktycznie punktowo i przez to może się przegrzewać płyta (materiał woka nie będzie w stanie szybko rozprowadzić ciepła po całej patelni i do środka)