Wpis z mikrobloga

Mircy z #wroclaw, chciałbym zrobić frytki belgijskie według przepisu pana Roberta Makłowicza, ale do tego potrzebne są ziemniaki typu kulinarnego C. Wiecie może, gdzie można kupić ziemniaki konkretnego typu? Najlepiej w okolicach ulic Kamiennej, Drukarskiej, niedaleko Sky Tower, ostatecznie mógłbym się gdzieś przejechać, ale bez przesady, aż tak mi nie zależy na tych frytach żeby po kartofle jechać na Poświętne lub Klecinę.

#gotujzwykopem #maklowicz #jedzenie71
  • 12
@Voyt17: kup jakiekolwiek ziemniaki i zrob jak z mojego przepisu poniżej, to mix topgara i alexa z YT
Obrane ziemniaki pokrojone w grube frytki lub talarki włożyć do poslodzonej dwoma łyżkami cukru wody i do lodówki na minimum godzinę.

Następnie wysuszone ziemniaki smażymy w 140 stopniach przez około 5min aż będę miękkie.
Wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia na kratkę, a następnie smażymy w 190 stopniach do oczekiwanego koloru.
@Voyt17: nie rozbija się o ilość skrobii, tylko wody i właśnie mączystość po ugotowaniu. Wrogiem dobrej frytki jest nadmiar wody w ziemniaku, przez to zaraz po wyjęciu z oleju/piekarnika robi się miękka