Wpis z mikrobloga

@Davidozz: przeciez sam opisałes jak wg. Ciebie wygląda rosół.. stary to tak jakbym Ci opisał, że spagetti napoli jest ujowe, bo to przeciez proszek z torebki i makaron, wnioskowałbyś z tego, że jadlem prawdziwe napoli?
  • Odpowiedz
@Hur4ggan: Rosół dawniej zwany dawniej rozsolnikiem służył do obniżenia poziomu soli w konserwowanym mięsie. Jak nie było lodówek to mięso konserowało się w beczkach z solą. Jako, że takiego mięsa po wyjęciu nie dało się zjeść, gotowano je w wodzie. Jako, że często panowała bieda z nędzą to nie wylewano rozsolnika tylko dorzucali marchewkę i wypijali, a mięso było na później do przyrządzenia np do kolacji.
Mam nadzieję, że pomogłem.
  • Odpowiedz
- Panie kelner to na pewno rosół?
- Tak, to rosół z bardzo młodych kurcząt.
- A dokładnie?
- Woda, w której gotowały się jajka.
  • Odpowiedz