Wpis z mikrobloga

█│BILANSOWANIE DIETY KETO / LOW-CARB - AMA

Pytaj o co chcesz. Pomogę głównie w przypadku wartości odżywczych (witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych), mogę doradzić produkty przydatne do robienia krótszych i dłuższych zapasów, powszechnie dostępne "przekąski" gotowe do spożycia, żywność "on-the-go", żywność kompatybilną z wycieczkami/podróżowaniem, żywność przydatną w hospitalizacji / rekonwalescencji (zwykle ubogoresztkowa, łatwoprzyswajalna), naturalne "gainery", "odżywki białkowe" - komercyjne i naturalne. Również pod względem kosztów podaży 100% RDI. Wszystko pod względem wybranych wartości odżywczych.

#arth #arthdieta #dieta #odzywianie #dietetyka #zdrowie #witaminy #mineraly #tluszcz #bialko #keto #ketogeniczna #lowcarb #highfat #lchf #ama
  • 42
Skopiuję dla reszty to co napisałem w prywatnej rozmowie na temat przykładowych produktów do robienia awaryjnych zapasów w diecie HFLC. Istnieją też inne opcje, ale głównie brałem pod uwagę opłacalność + dostępność produktów, wraz z przystosowaniem do dłuższego przechowywania.

W pierwszej kolejności na temat oleju najlepszego do robienia zapasów:

Przetwory zawsze warto, a najlepszy do tego jest olej kokosowy rafinowany. Masło jeśli nie jest klarowane zawiera białko i dość sporo wody, więc
Uwaga! Niektóre propozycje nie są kompatybilne z problemami jelitowymi typu IBS/SIBO. Dla przykładu, sardynki i szproty to produkty high-FODMAPs, choć są kompatybilne z HFLC. Podobnie niektóre produkty nabiałowe mają sporo laktozy - dlatego trzeba wybierać te bezlaktozowe.

Dla białka warto mieć:
➨ Dobrą odżywkę WPC / WPA (70-90% ekwiwalentu białka wzorcowego)
Awaryjnie zawsze jest to szybki sposób na uzupełnienie wysokiej jakości białka. Ogólnie, białko serwatkowe to jedno z tańszych źródeł białka w
Zapasy dla witaminy A:

Tran
Wystarczy łyżeczka dziennie. Warto kupić dobry tran, filtrowany, bo te gorsze mogą być zanieczyszczone rtęcią. Raczej unikałbym tranu z rekina, bo akumuluje właśnie toksyny.

Spirulina i Chlorella
Spoko sprawa na dłuższe awaryjne zapasy, ale na co dzień raczej mało opłacalne. Mogą zawierać średnio 800% RDI / 100g, więc dość wydajne pod względem witaminy A.

Wątróbka z Dorsza w puszce
W zasadzie wystarczy puszka raz
Zapasy dla witaminy C:

Z witaminą C zawsze jest problem na hflc. Ze świeżych produktów najlepiej sprawdza się papryka czerwona i brokuł. Może lepiej po prostu kupić w proszku?

Liście Kolendry suszone
Dane wskazują na 630% RDI w 100g, czyli wystarczy 16g dla pokrycia zapotrzebowania. No i dodatkowo pokrywa witaminę K - też niedoborową. Dochodzi też odrobinę witaminy A.

Chrzan suszony
~35g to 100% RDI.

Hibiskus
Dobra opcja na
Zapasy witamina E:

Ziarna Słonecznika
Migdały
Orzechy Laskowe
Wątróbka z Dorsza w puszce
Choć raczej nie jako główne źródło.
Papryka Czerwona w proszku
Oliwa z Oliwek
Koncentrat Pomidorowy
Nie nadaje się jako główne źródło - w 400g jest za dużo węglowodanów.

Najtańszą i najwydajniejszą opcją będą ziarna słonecznika. 45g to 100% RDI. Ogólnie, witamina E jest też problematyczna na tej diecie. Olej z kiełków pszenicy
Zapasy witamina K:

Matcha
Ciekawostka. Herbata matcha ma bardzo dużo witaminy K - jak każde liście. Raczej nie do regularnego spożycia, bo droga jeśli oryginalna. Wystarczy 4.5g.

Liście Kolendry suszone
Wystarczy 9g. Każde suszone przyprawy liściaste się nadadzą, ale kolendra dostarczy dużo witaminy C.

Spirulina i Chlorella
Raczej jako ciekawostka. 500% RDI na 100g. Dość sporo, ale nie widzę tego na co dzień.

Oliwa z Oliwek
Zbyt małe
Zapasy witamina D:

Chlorella
Ciekawostka. Chlorella zawiera bardzo duże ilości. Wystarczy 3g dziennie.

Tran
Jakieś 8g dziennie.

Wątróbka z Dorsza w puszce
Wystarczy 20g.

Ryby w puszce tłuste
Zwykle 100-200g.

Można też w teorii skorzystać 10-15 minut ze słońca między 11.00-15.00, ale trzeba mieć odsłonięte sporo ciała. W jajkach są pewne ilości, ale bez szału. Jakieś 10% RDI na 100g (~2 jajka).
Zapasy witamina B1:

Marmite
6g.

Płatki Drożdżowe
25g.

Napar z Hibiskusa
Nawet 250% RDI w szklance.

Mąka z Pestek Dyni
100g.

Słonecznik
100g.

B1 występuje również w czerwonym mięsie, więc przetwory mięsne mogą być też źródłem.
Zapasy witamina B2:

Marmite
7g.

Wątróbka suszona
25g

Płatki Drożdżowe
30g

Jajka
6 sztuk.

Kolendra, papryka w proszku, parmezan, chlorella, spirulina tez są przyzwoitymi źródłami, ale jako głównych zapasów B2 bym ich nie postrzegał. Odżywka serwatkowa może posiadać spore ilości witaminy B2, ale to jest zmienne.
Zapasy witamina B4:

Jajka
4 sztuki

Ryby w puszce
700g

Istnieje coś takiego jak jajko w proszku i żółtko w proszku. To najlepsze źródła choliny.
Zapasy witamina B6:

Płatki Drożdżowe
35g

Wątróbka suszona
50g

Pistacje
80g

Słonecznik
100g

Mąka z Pestek Dyni
125g

Mięso w puszce
400g

Ryby w puszce
500g
Zapasy witamina B7:

Chlorella
14g

Płatki Drożdżowe
20g

Albumina w proszku
30g

Słonecznik
35g

Jajka
3 sztuki

Pistacje
70g

Ryby w puszce
700g
Zapasy witamina B12:

Chlorella
3g. Zawartość może być zmienna i niestabilna.

Wątróbka suszona
8g

Ryby w puszce
50g

Jajka
6 sztuk

Białko Serwatkowe
100g
Zapasy witamina B5:

Wątróbka suszona
25g

Jajka
8 sztuk

Białko Serwatkowe
100g

Płatki Drożdżowe
100g

Marmite
125g

Jak widać, w przypadku witamin z grupy B prawie zawsze sprawdzają się płatki drożdżowe, lub inne źródła drożdży. Dobra jest też wątróbka suszona.
Zapasy magnez:

Mąka z Pestek Dyni
65g

Pestki Dyni
75g

Kakao w proszku
85g

W mięsie jest średni 7% RDI na 100g, więc jak masz zapasy 1.5kg mięsa dziennie to ok.