Aktywne Wpisy
PORADNIK JAK ZOSTAĆ PRAWICZKIEM 30 LVL (SPRAWDZONE I POTWIERDZONE!!!)
1. Nie wchodź w żadne interakcje z kobietami. Nawet jeśli są w Twoim zespole (grupie na uczelni / w pracy). Nie podejmuj żadnych działań i nigdy nie rób pierwszego kroku do rozpoczęcia rozmowy, siedź w miejscu 8 godzin i komunikuj się tylko w temacie pracy / nauki.
2. Nie wychodzić nigdzie poza uczelnię / pracę i sklep. Po powrocie do domu nic nie
1. Nie wchodź w żadne interakcje z kobietami. Nawet jeśli są w Twoim zespole (grupie na uczelni / w pracy). Nie podejmuj żadnych działań i nigdy nie rób pierwszego kroku do rozpoczęcia rozmowy, siedź w miejscu 8 godzin i komunikuj się tylko w temacie pracy / nauki.
2. Nie wychodzić nigdzie poza uczelnię / pracę i sklep. Po powrocie do domu nic nie

FejsFak +80
Nie wiem czy wiecie ale jakiś czas temu zakończył się drugi sezon budowy schodów. Nie wrzucałem tutaj praktycznie niczego odkąd powstał nowy wykop bo po prostu nie dało się go używać. Dlatego pewnie wiele osób przegapiło to wielkie wydarzenie. Niestety schody nie są jeszcze skończone - brakuje dwóch stopni ale będą one już w stropie i podłodze. Dodatkowo muszę wzmocnić strop i wyciąć w nim dwa dodatkowe otwory bo nowe schody mają

Jaki język, jakie IDE itp. itd?
Jak coś znam już trochę vim'a.
#programowanie
- łatwa droga: Python
- trudna droga: C
edytor: vim
Zestaw działa na linuksie/macosx/windowsie
@archlinuxuser: Czemu niby python hard?
Do ktoregos z tych języków code academy styknie?
zanurkuj w pythonie.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@bodzio_pl: napisałem, że easy
Komentarz usunięty przez autora
@bodzio_pl: Bo to prawie poziom assemblera. Żeby programować w C musisz zrozumieć jak komputer działa na dosyć niskim (zbliżonym do sprzętu) poziomie. Wskaźniki, manualne zarządzanie pamięcią i te sprawy.
Zrozumienie tych aspektów pozwala rozumieć jak różne koncepcje w językach wyższego poziomu są zaimplementowane i jaki to ma wpływ na szybkość/zasobożerność programów.
Ogólnie myślę, że każdy programista powinien mieć pojęcie jak programować w assemblerze i C. Nie musi tego robić, ale przynajmniej powinien wiedzieć z czym to się wiąże.
@archlinuxuser: Wygrałeś z tym C :D
Materiały do tych języków to... ?
C++ też przecież muszę to dawaj co tam masz ;)
C - podstawa, można w tym bardzo fajne rzeczy robić, ale na niskim poziomie i wymaga to sporo wiedzy. IMO dużo trzeba przerobić zanim na serio się przydaje. Przy normalniejszych rzeczach (operacje na plikach, przetwarzanie danych) to często szkoda zachodu jeżeli kod nie musi być maksymalnie szybki
C++ - wygodniejszy w pisaniu niż C, ale komentarz
Jeżeli nie chcesz się znudzić (i zrezygnować) to wyznaczaj sobie cele, a na początek możesz po prostu przejrzeć języki ;) Kiedyś takie fajne
Dla C niestety nie widzę
Jeżeli chodzi o książkę to polecam zawsze, wszędzie i każdemu. Programowanie. Teoria i praktyka z wykorzystaniem C++ autorstwa Bjarne Stroustrup'a. Cena trochę odpycha, ale warto tyle wydać.
Jutro zapytam jeszcze raz po aż mnie głowa rozbolała ;)
Bo chcę jak najszybciej dłubać w kodzeniu, im wcześniej tym lepiej.
Na linuchu polecałbym ci najpierw nauczyć sie obsługi basha, możesz nim obsługiwać system a także napisać skrypty do robienia automatycznie różnych rzeczy w systemie. Potem wybierz sobie jakiś język i będziesz już miał porównanie do basha, bo inne języki robią często podobne rzeczy (operacje na plikach, interakcja poprzez konsole) tylko innymi drogami, mają inaczej wyglądającą składnie. Dobra książka to Bash CookBook wydawnictwa O'Reilly ale jest po angielsku. Można znaleść jej