Wpis z mikrobloga

Pomyliłem się, dlaczego C to hard?

@bodzio_pl: Bo to prawie poziom assemblera. Żeby programować w C musisz zrozumieć jak komputer działa na dosyć niskim (zbliżonym do sprzętu) poziomie. Wskaźniki, manualne zarządzanie pamięcią i te sprawy.

Zrozumienie tych aspektów pozwala rozumieć jak różne koncepcje w językach wyższego poziomu są zaimplementowane i jaki to ma wpływ na szybkość/zasobożerność programów.
@archlinuxuser: @bodzio_pl: Nie no, C nie jest taki hard jakby się mogło wydawać. Na więcej rzeczy trzeba zwracać uwagę (np. zarządzanie pamięcią), ale też dużo rzeczy można w C napisać. I to też nie koniecznie jest poziom Assemblera, to zależy od tego z ilu i jakich bibliotek korzystasz. Można w C na Linuksie pisać na dość ogólnym, dość wysokim (jak na C) poziomie.
@bodzio_pl: Ja na Twoim miejscu spróbowałbym się określić co konkretnie chcesz osiągnąć. Wybór jaki masz:

C - podstawa, można w tym bardzo fajne rzeczy robić, ale na niskim poziomie i wymaga to sporo wiedzy. IMO dużo trzeba przerobić zanim na serio się przydaje. Przy normalniejszych rzeczach (operacje na plikach, przetwarzanie danych) to często szkoda zachodu jeżeli kod nie musi być maksymalnie szybki

C++ - wygodniejszy w pisaniu niż C, ale komentarz
@bodzio_pl: To jak chcesz C, to Symfonia uchodzi za standard, ja osobiście nie miałem przyjemności z niej korzystać, jechałem na C/C++ reference. Ewentualnie masz Thinking in C i bliźniacze Thinking in Java jakbyś zmienił język. Zanurkuj w Pythonie odradzam, może być zbyt szybkie i ciężkie, aczkolwiek można próbować.

Jeżeli nie chcesz się znudzić (i zrezygnować) to wyznaczaj sobie cele, a na początek możesz po prostu przejrzeć języki ;) Kiedyś takie fajne
@bodzio_pl: Co do C++ to możesz załapać podstawy np. z kursu "Od zera do hackera" Chyba jakoś tak to było. Facet genialnie opowiada podstawy podstaw. Trochę przestarzałe, ale to był mój pierwszy i dobrze wspominam.

Jeżeli chodzi o książkę to polecam zawsze, wszędzie i każdemu. Programowanie. Teoria i praktyka z wykorzystaniem C++ autorstwa Bjarne Stroustrup'a. Cena trochę odpycha, ale warto tyle wydać.
@bodzio_pl:

Na linuchu polecałbym ci najpierw nauczyć sie obsługi basha, możesz nim obsługiwać system a także napisać skrypty do robienia automatycznie różnych rzeczy w systemie. Potem wybierz sobie jakiś język i będziesz już miał porównanie do basha, bo inne języki robią często podobne rzeczy (operacje na plikach, interakcja poprzez konsole) tylko innymi drogami, mają inaczej wyglądającą składnie. Dobra książka to Bash CookBook wydawnictwa O'Reilly ale jest po angielsku. Można znaleść jej