Wpis z mikrobloga

często wino czerwone jest parowane z deską serów. Skąd takie podejście?


@edantes: to proste - chodzi o pieniądze, ludzie jeśli chcą jeść deskę serów -sery=Francja- chcą poczuć klimat Francji, a jakie wino kojarzy się z Francją? Bordeaux czerwone wytrawne i ludzie to chcą i chcą za to płacić, wiec to mają i to nie jest kwestia Polski, u Nas jest tak samo w restauracjach.
do deski z serem nie podaje się czerwonego wina :-/


@NadiaFrance: mdr
to chyba najsmieszniejsza rzecz, jaka dzis przeczytalem tu

Plateau de fromages moze byc oczywiscie podawane z winem czerwonym, np. ktoryms z ponizszych:
Alsace Pinot Noir Rouge
Anjou Rouge
Beaujolais Villages Rouge
Blaye Rouge
Bordeaux Rouge
Bourgueil Rouge
Brouilly Rouge

A pod konkretne sery:
- Comté, Beaufort, Gruyère : blanc du Jura, vin jaune, Chardonnay de Bourgogne
- Époisses, Munster,
@deusExMaquina: @taju: do deski sera nie podaje się czerwonego wina, bo pozostawia ono gorzki posmak, zaś sery pozostawiają tłusty posmak i to się nie komponuje.

W restauracjach znajdziecie jednak takie połączenie, a to dlatego, że turyści tego chcą, więc taką możliwość dostają. Tu działa prosty mechanizm, turyści idąc do restauracji chcą napić się czerwonego wina, pewnie najpewniej Bordeaux, więc to dostają.