@NadiaFrance: zależy od wina. Do białego świeżego wina - sery "puszyste" np. brie, camembert, do wina czerwonego albo twarde żółte (np. cheddar) albo pleśniowe (lazur).
@NadiaFrance: pytam poważnie, byłem na kursie sommelierskim, chodzę do znajomego sommeliera na wine tasting i często wino czerwone jest parowane z deską serów. Skąd takie podejście?
często wino czerwone jest parowane z deską serów. Skąd takie podejście?
@edantes: to proste - chodzi o pieniądze, ludzie jeśli chcą jeść deskę serów -sery=Francja- chcą poczuć klimat Francji, a jakie wino kojarzy się z Francją? Bordeaux czerwone wytrawne i ludzie to chcą i chcą za to płacić, wiec to mają i to nie jest kwestia Polski, u Nas jest tak samo w restauracjach.
@deusExMaquina: @taju: do deski sera nie podaje się czerwonego wina, bo pozostawia ono gorzki posmak, zaś sery pozostawiają tłusty posmak i to się nie komponuje.
W restauracjach znajdziecie jednak takie połączenie, a to dlatego, że turyści tego chcą, więc taką możliwość dostają. Tu działa prosty mechanizm, turyści idąc do restauracji chcą napić się czerwonego wina, pewnie najpewniej Bordeaux, więc to dostają.
Wykopek w dniu premiery z kartką papieru i długopisem będzie liczył czarnoskórych w grze czy się zgadza z podziałem etnicznym na Florydzie xD #gta #gta6 #bekazprawakow
#francja #gotujzmikroblogiem #nocnazmiana
--
Wszystkie nieodpowiednie komentarze będą usuwane
@edantes: to proste - chodzi o pieniądze, ludzie jeśli chcą jeść deskę serów -sery=Francja- chcą poczuć klimat Francji, a jakie wino kojarzy się z Francją? Bordeaux czerwone wytrawne i ludzie to chcą i chcą za to płacić, wiec to mają i to nie jest kwestia Polski, u Nas jest tak samo w restauracjach.
@NadiaFrance: mdr
to chyba najsmieszniejsza rzecz, jaka dzis przeczytalem tu
Plateau de fromages moze byc oczywiscie podawane z winem czerwonym, np. ktoryms z ponizszych:
Alsace Pinot Noir Rouge
Anjou Rouge
Beaujolais Villages Rouge
Blaye Rouge
Bordeaux Rouge
Bourgueil Rouge
Brouilly Rouge
A pod konkretne sery:
- Comté, Beaufort, Gruyère : blanc du Jura, vin jaune, Chardonnay de Bourgogne
- Époisses, Munster,
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
W restauracjach znajdziecie jednak takie połączenie, a to dlatego, że turyści tego chcą, więc taką możliwość dostają. Tu działa prosty mechanizm, turyści idąc do restauracji chcą napić się czerwonego wina, pewnie najpewniej Bordeaux, więc to dostają.
Co turysci, to jedno, ale twierdzenie, ze do deski serow nie podaje sie czerwonyxh win, to jakas bzdura.
Jak najbardziej mozna je podawac, przy czym po prostu unika sie win mocno tanicznych. Lista wyzej.