Aktywne Wpisy
oficjalniemartwa +428
Wołam plusujących wpis:
Żeby zrobić 16 pączków, musiałam zakupić:
-mąka pszenna tortowa 1kg - 2,37zł
-mleko 1l - 4,47zł
-drożdże świeże 100g - 1,99zł
-4 jajka - 6zł *
-cukier trzcinowy 0,5kg - 5,99zł
-masło 300g - 9,49zł
-rum Bacardi 0,7l - 65zł
-ekstrakt z wanilii - 7,99 zł
-1 konfitura z róży i 1 z wiśni - 23,78 zł
-cukier 1kg - 4,49 zł **
-2 cytryny - 3zł
-olej 1l
Żeby zrobić 16 pączków, musiałam zakupić:
-mąka pszenna tortowa 1kg - 2,37zł
-mleko 1l - 4,47zł
-drożdże świeże 100g - 1,99zł
-4 jajka - 6zł *
-cukier trzcinowy 0,5kg - 5,99zł
-masło 300g - 9,49zł
-rum Bacardi 0,7l - 65zł
-ekstrakt z wanilii - 7,99 zł
-1 konfitura z róży i 1 z wiśni - 23,78 zł
-cukier 1kg - 4,49 zł **
-2 cytryny - 3zł
-olej 1l
PiccoloGrande +592
Zbliża się 11 listopada i chciałbym spróbować pierwszy raz tego waszego rogala. Czy można gdzieś go zamówić zawczasu, złożyć preorder (xD) na niego a potem iść i sobie odebrać? Bo jak mam stać o 5 rano w kolejce jak za komuny to #!$%@? w te rogale, 7days lepszy.
#poznan
A ile dobry rogal powinien kosztować?
Powiem coś strasznego, ale czasem najlepsze są bez certyfikatu, bo certyfikat wymaga np. robienia na margarynie. Hipsterskie piekarnie robią odpowiedniki zgodne ze sztuką, na maśle itd. Ja kupuję m.in. na Dąbrowskiego - Pączek w Maśle.
Cech piekarniczy w Poznaniu był (jest?) po prostu chciwy. Zwołali się i wykombinowali że jak to tak to każdy może sobie zrobić gdziekolwiek takiego rogala? No to skumali się w dużej grupie i ogarnęli sobie patent na nazwę i recepturę. Ale żeby zarobić jak najwięcej zeszli po kosztach i jakości jak tylko mogli. Dlatego jak wyżej masz napisane margaryna zamiast masła, gówno mak wymieszany w opór z cukrem , ciasto