Wpis z mikrobloga

Naprawdę nie wiem jak bardzo bezmyślnym trzeba być, by regularnie jeść z kuchenki mikrofalowej, która podgrzewa jedzenie w tak wysoce nienaturalny sposób- kuchenka taka nie przekazuje ciepła, ale "podgrzewa" falami radiowymi, które wywołują w jedzeniu drgania cząstek wody i przez to wytwarzanie ciepa. Do tego takie jedzenie jest o wiele gorsze w smaku niż podgrzane w normalnych urządeniach (wytwarzających ciepło i przekazujących je na jedzenie).
To musi być niezdrowe i szkodliwe, nawet jeśli teraz nie ma 100% dowodów, ale kiedyś to udowodnią.
Nigdy nie zamierzam kupić tego ustrojstwa. Pamiętam jak kiedyś za dzieciaka ojciec ładował telefon przy jabłkach, to go pogoniłem z tym telefonem do pokoju by nienapromieniowywał jedzenia telefonem, a co dopiero podgrzewać jedzenie falami radiowymi jeszcze.

#kuchnia #gotowanie #ciekawostki #zdrowie #nauka #agd #mieszkanie #dom #swiat #technologia
nowyjesttu - Naprawdę nie wiem jak bardzo bezmyślnym trzeba być, by regularnie jeść z...

źródło: comment_1637310053xkLD3hCOrGZynl4fttpXNt.jpg

Pobierz
  • 237
  • Odpowiedz
@nowyjesttu: Wiem, że to bajt, ale założę, że nie.
Nie wiem czy wiesz, ale mnóstwo lekarstw, produktów żywnościowych, czy przyrządów wymagających sterylizacji jest w celu zabicia mikroorganizmów napromieniowywana przy użyciu materiałów radioaktywnych ;) Co lepsze, jest to całkowicie bezpieczne (chyba, że taśma na produkcji na etapie sterylizacji się zablokuje i ktoś bez zachowania procedur postanowi udrożnić zator - patrz "wypadek radiologiczny w Soreq")
  • Odpowiedz
Ja wywaliłem kuchenkę mikrofalową z domu z 10 lat temu. Jedzenie z niej jest niedobre i jakieś takie dziwnie suche.


@Tetsuya: Mikrofalówka służy do odgrzewania posiłków a nie ich przygotowywania. Ciasto (np pizzy) faktycznie może dawać efekt wysuszenia, ale wilgotne posiłki smakują tak jak powinny smakować - chyba, że ustawisz zamiast na standardowe 3 minuty na 10 min i ci cała woda z żywności odparuje xD
  • Odpowiedz
Do tego takie jedzenie jest o wiele gorsze w smaku niż podgrzane w normalnych urządeniach (wytwarzających ciepło i przekazujących je na jedzenie).


@nowyjesttu: Ja tam różnicy nie zauważyłem ale ja mało wybredny pod względem jedzenia jestem.
  • Odpowiedz
@jakis_login: Badacze dowiedli, że kuchenki mikrofalowe prowadzą do niebezpiecznych zmian – wpływają negatywnie na ilość leukocytów, poziom cholesterolu, a nawet mogą doprowadzić do rozwoju białaczki. Kuchenki mikrofalowe powodują, że posiłki białkowe stają się toksyczne i nie są wchłaniane przez nasz organizm. Jest to spowodowane rozbiciem struktur białek. Dodatkowo pożywienie gotowane w ten sposób traci wszystkie witaminy z grupy B, które dbają o nasz układ nerwowy, odporność i stres, a także witaminy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nowyjesttu: @GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni:

Mikrofale wytwarzane w zakresie pracy mikrofalówki nie szkodzą człowiekowi. Ty myślisz że energia przekazywana w piekarniku to nie są drgania cząsteczek...?
Najlepiej jak taka stara baba nie znać się na niczym i sadzić na lewo i prawo zabobony jak to wszystko nie truje i nie promieniuje. Przez takich jak Ty ten świat się tylko cofa.
  • Odpowiedz
"podgrzewa" falami radiowymi,


@nowyjesttu: nie radiowymi, tylko mikrofalowymi. Doucz się na temat fal elektromagnetycznych (albo zaczekaj aż będzie w szkole).
Takimi samymi falami (tylko o innej długości) podgrzewa cię codziennie słońce xD
  • Odpowiedz
@ultra: akurat człowiek z Europy nie jest przystosowany do częstego jedzenia mięsa, przez ostatnie tysiące lat jedzono głównie zboża- kasze, typu owsianka np. Natomiast mięso jedzono rzadko.
  • Odpowiedz
@Pierorzek: Poczytaj moje powyższe posty gdzie wyjaśniam czym jest "naturalne" i "nienaturalne" w tym znaczeniu. Nie oznacza, że musi być stworzone przez naturę. Wiele rzeczy stworzonych przez naturę jest nienaturalne dla człowieka. Chodzi o dostosowanie do tego.
  • Odpowiedz
przez ostatnie tysiące lat jedzono głównie


@nowyjesttu:
Zapominasz że najdłuższym okresem był łowiecko zbieracki.Rolnictwo to stosunkowo nowy wynalazek więc nie bylo owsianki z mlekiem na śniadanie.
  • Odpowiedz
@nowyjesttu: moja koleżanka całe życie jadła jedzenie z mikrofalówki i umarła w wieku 30 lat.

Co prawda potrącił ją samochód ale niesmak pozostał.


@Spadowa_mam_robote: niesmak musiał pozostać, przecież jedzenie z mikrofali jest niesmaczne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Beka z ludzi, którzy uważają że podgrzewanie przez tarcie (a tym jest mikrofala) jest mniej naturalne niż podgrzewanie np. ogniem...
  • Odpowiedz