Wykopki mam takie pytania bo nie do końca rozumiem jak to działa: 1. Czy ciekły azot jest jeszcze dodatkowo chłodzony czy taka jest jego temperatura wyłącznie dzieki najpierw poddaniu gazowego azotu bardzo wysokiemu cisnieniu? 2. Czy jeśli miałbym hipotetyczny pojemnik o nieskończonej wytrzymałości, nalał do niego wody w temperaturze 4 stopni C(cisnienie normalne atmosferyczne w trakcie zamykania pojeminka) i schłodził do -30(albo nawet do -270 dla lepszego testu) to woda by przeszła do fazy stałej czy nie? Chodzi o to że nie ma możliwości żeby woda zwiększała objętość. 3. Czy gotująca się woda może mieć więcej niż 100 stopni C i po prostu wtedy szybciej paruje czy może wrząca woda ma stałe 100 stopni a wrzenie to tylko efekt tego jak dużo energii do niej dostarczamy. Innymi słowy czy w normalnych warunkach jest możliwe aby woda miała więcej niż 100 stopni a nie była automatycznie gazem(tylko po prostu dużo szybciej wrzała).
Pozdrawiam, długo juz mnie te pytania nurtują i każdy mówi ej typie zapytaj kogoś innego :D z góry dzieki za odpowiedzi
@TurboDynamo ad 1. Wymaga chlodzenia. Stad przechowuje sie go w specjalnych naczyniach - naczynie devara czyli taki termos. Ad.2 przy -30 bedzie raczej lodem. Jak pamietam przy cisnieniu ponad 2000 atmosfer topi sie w -22 czy jakos tak.
W poprzednim wpisie pokręciłem szczegóły, więc kasuję i teraz wklejam tylko link. Link, który pokazuje dlaczego stan skupienia nie jest na stałe przypisany do temperatury ( ͡°͜ʖ͡°) https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wykres_fazowy @TurboDynamo:
@TurboDynamo: dobre pytania, fajnie że ktoś ma takie rozkminy :)
1. Azot skrapla się przez jego rozprężenie. To ten sam efekt, który powoduje, że obniża się temperatura dezodorantu po naciśnięciu przycisku albo dwutlenku węgla wylatującego z dyszy gaśnicy śniegowej. Azot rozprężając się obniża swoją temperaturę poniżej temperatury skraplania i tym samym przechodzi w fazę ciekłą. Nie ma potrzeby dodatkowego chłodzenia. Zresztą nie ma tego jak robić - musielibyśmy dysponować czymś, co
Zresztą nie ma tego jak robić - musielibyśmy dysponować czymś, co ma jeszcze niższą temperaturę :)
@wonsz_smieszek: Są takie urządzenia. Może chodziło Ci o hel?
1. Czy ciekły azot jest jeszcze dodatkowo chłodzony czy taka jest jego temperatura wyłącznie dzieki najpierw poddaniu gazowego azotu bardzo wysokiemu cisnieniu?
@TurboDynamo: Ciekły azot w naczyniu pod ciśnieniem atmosferycznym ma zawsze temperaturę -196 °C lub mniej. Dopóki jest cieczą nie będzie cieplejszy. Po
@wonsz_smieszek: Tak to robił pan Linde. Obecnie stosuje się destylację kriogeniczną, gdzie azot jest sprężany (do około 6 atm w procesie firmy Linde) i ochładzany. A skraplanie azotu następuje w kaskadzie turbosprężarek, gdzie ciśnienie sięga nawet 60 atm. Skraplanie gazu przez jego rozprężanie jest oczywiście możliwe, ale niezbyt wydajne.
1. Czy ciekły azot jest jeszcze dodatkowo chłodzony czy taka jest jego temperatura wyłącznie dzieki najpierw poddaniu gazowego azotu bardzo wysokiemu cisnieniu?
2. Czy jeśli miałbym hipotetyczny pojemnik o nieskończonej wytrzymałości, nalał do niego wody w temperaturze 4 stopni C(cisnienie normalne atmosferyczne w trakcie zamykania pojeminka) i schłodził do -30(albo nawet do -270 dla lepszego testu) to woda by przeszła do fazy stałej czy nie? Chodzi o to że nie ma możliwości żeby woda zwiększała objętość.
3. Czy gotująca się woda może mieć więcej niż 100 stopni C i po prostu wtedy szybciej paruje czy może wrząca woda ma stałe 100 stopni a wrzenie to tylko efekt tego jak dużo energii do niej dostarczamy. Innymi słowy czy w normalnych warunkach jest możliwe aby woda miała więcej niż 100 stopni a nie była automatycznie gazem(tylko po prostu dużo szybciej wrzała).
Pozdrawiam, długo juz mnie te pytania nurtują i każdy mówi ej typie zapytaj kogoś innego :D z góry dzieki za odpowiedzi
#woda #szkola #fizyka #chemia #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #problemypierwszegoswiata #termodynamika
Ad.2 przy -30 bedzie raczej lodem. Jak pamietam przy cisnieniu ponad 2000 atmosfer topi sie w -22 czy jakos tak.
Komentarz usunięty przez autora
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wykres_fazowy
@TurboDynamo:
1. Azot skrapla się przez jego rozprężenie. To ten sam efekt, który powoduje, że obniża się temperatura dezodorantu po naciśnięciu przycisku albo dwutlenku węgla wylatującego z dyszy gaśnicy śniegowej. Azot rozprężając się obniża swoją temperaturę poniżej temperatury skraplania i tym samym przechodzi w fazę ciekłą. Nie ma potrzeby dodatkowego chłodzenia. Zresztą nie ma tego jak robić - musielibyśmy dysponować czymś, co
@wonsz_smieszek: Są takie urządzenia. Może chodziło Ci o hel?
@TurboDynamo: Ciekły azot w naczyniu pod ciśnieniem atmosferycznym ma zawsze temperaturę -196 °C lub mniej. Dopóki jest cieczą nie będzie cieplejszy. Po
@Polanin: jasne że w ogóle są, ale nie w instalacjach skraplania azotu. Tam nie ma potrzeby :)
Komentarz usunięty przez autora
@wonsz_smieszek: Tak to robił pan Linde. Obecnie stosuje się destylację kriogeniczną, gdzie azot jest sprężany (do około 6 atm w procesie firmy Linde) i ochładzany. A skraplanie azotu następuje w kaskadzie turbosprężarek, gdzie ciśnienie sięga nawet 60 atm. Skraplanie gazu przez jego rozprężanie jest oczywiście możliwe, ale niezbyt wydajne.