Wpis z mikrobloga

currywurst z Wędliny cielęcej
zapraszam serdecznie po resztę na https://discord. gg/AdUnjbwN
składniki na kiełbase by Hans Gerlach:
Składniki:
---

- 600 g mielonej cielęciny (łopatka, niech rzeźnik przekręci przez maszynkę do mięsa)
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 100 g białego chleba bez skórki
- 300 g śmietanki
- 1 pęczek pietruszki
- Osłonka do kiełbasy

jak robimy kiełbase
Najpierw zagnieść 600 g mielonej cielęciny (z łopatki, przepuścić przez maszynkę do mięsa przez rzeźnika) z 1 jajkiem, 1 łyżką soli, 1 łyżeczką skórki z cytryny i 1 łyżeczką gałki muszkatołowej, wstawić do zamrażarki na 30 minut.100 g białego chleba pokruszyć bez skórki, namoczyć w 300 g śmietany, również schłodzić.
Drobno wymieszaj mieszankę mięsa mielonego w robocie kuchennym, stopniowo dodając mieszankę białego chleba i śmietany
Masa nie może się zbytnio nagrzać, ale raz lub dwa razy włożyć ją do zamrażarki na kwadrans.Na koniec gotowa farsa powinna mieć jedwabiście matowy połysk i być bardzo drobno wymieszana.Zerwij 1 pęczek pietruszki, drobno posiekaj i wymieszaj z farsą. Osłonkę należy luźno napełniać i co 12 cm odkręcać kiełbasę.
Jeśli chcesz tylko białą kiebiesę to zatrzymaj się tutaj do currywust nie gotuj to już wszystko ale reszte jak zostanie to ugotuj
Następnie gotuj kiełbaski w dużym rondlu z osoloną wodą bez pokrywki w temperaturze 70 ° C przez około 15 minut.Wyjąć kiełbaski z wody, wypłukać, ostudzić. Ponieważ kiełbasy nie są już surowe, można je przechowywać przez kilka dni w przyszłości.

a teraz przepis na currywurst:
curry sos:
250 g puree z pomidorów
1 szalotka, grubo posiekana
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka curry
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sambal oelek9Taki indonezysjki sos można zamienic na tabasko
Currywurst:
4 parówki cielęce przepis wyżej na wiecej
małe curry
Currysauce
Wymieszaj pomidory i wszystkie inne składniki na patelni, łącznie z cukrem, a następnie zagotuj. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, przecier.
Sos przeporcjuj na pół, wymieszać z Sambal Oelek , aby uzyskać dwa sosy :jeden ostry drugi,łagodny
Currywurst

Grill węglowy / gazowy / elektryczny: grilluj kiełbaski na średnim żarze / na średnim ustawieniu (ok. 180 ° C) dookoła przez ok. 10 minut. Kiełbaski pokroić w kawałki, podawać z sosami, posypać curry.
#discord #gotowanie #wykop #blog #polska #jedzenie #niemcy
Pobierz
źródło: comment_1640879391vSP7cjjSoDyNxKOspyDSWP.jpg
  • 6
@MateuszSobierajRIGCz: A to fajnie - ja jestem nauczycielem Niemieckiego - żyję też w Niemczech od młodości - jakbyś coś chciał sprawdzić / się upewnić - napisz, chętnie zerknę. Z jakiego źródła masz ten przepis?