Wpis z mikrobloga

Pamiętajcie tylko szczepienie was uratuje ( ͡º ͜ʖ͡º)

COVID-19 jest poważnym problemem zdrowotnym z powodu nasycenia oddziałów intensywnej terapii (ICU) i śmiertelności. Witamina D pojawiła się jako potencjalny sposób leczenia, który może zmniejszyć nasilenie choroby.


Cel

Celem niniejszej pracy jest wyjaśnienie wpływu leczenia 25(OH)D3 (kalcyfediol) na wyniki związane z COVID-19.


Metody

Obserwacyjne badanie kohortowe przeprowadzono od marca do maja 2020 roku wśród pacjentów przyjętych na oddziały COVID-19 w Hospital del Mar w Barcelonie, Hiszpania. Włączono łącznie 930 pacjentów z COVID-19; 92 wykluczono z powodu wcześniejszego przyjmowania kalcyfediolu. Spośród pozostałych 838, 447 otrzymało kalcyfediol (532 μg w dniu 1 plus 266 μg w dniach 3, 7, 15 i 30), podczas gdy 391 nie było leczonych w momencie przyjęcia do szpitala (intention-to-treat). Spośród tych ostatnich 53 pacjentów było leczonych później podczas przyjęcia na oddział intensywnej terapii i w drugiej analizie zostali przydzieleni do grupy leczonej. U zdrowych osób kalcyfediol jest około 3,2-krotnie silniejszy wagowo niż cholekalcyferol. Głównymi wskaźnikami oceny były: przyjęcie na OIT i śmiertelność.


Wyniki

Pomocy na oddziale intensywnej terapii wymagało 102 (12,2%) uczestników. Spośród 447 pacjentów leczonych kalcyfediolem przy przyjęciu, 20 (4,5%) wymagało oddziału intensywnej terapii, w porównaniu z 82 (21%) z 391 nieleczonych (P < .001). Regresja logistyczna leczenia kalcyfediolem przy przyjęciu na oddział intensywnej terapii, skorygowana o wiek, płeć, linearyzowane stężenie 25-hydroksywitaminy D na linii podstawowej i choroby współistniejące, wykazała, że leczeni pacjenci mieli zmniejszone ryzyko konieczności pobytu na oddziale intensywnej terapii (iloraz szans [OR] 0,13; 95% CI 0,07-0,23). Śmiertelność całkowita wynosiła 10%. W analizie intention-to-treat, 21 (4,7%) z 447 pacjentów leczonych kalcyfediolem przy przyjęciu zmarło w porównaniu z 62 pacjentami (15,9%) z 391 nieleczonych (P = .001). Skorygowane wyniki wykazały zmniejszone ryzyko śmiertelności z OR wynoszącym 0,21 (95% CI, 0,10-0,43). W drugiej analizie uzyskany OR wynosił 0,52 (95% CI, 0,27-0,99).


Wnioski

U chorych hospitalizowanych z powodu COVID-19 leczenie kalcyfediolem istotnie zmniejszyło liczbę przyjęć na OIT i śmiertelność.


https://academic.oup.com/jcem/article/106/10/e4017/6294179

Odpowiedni status witaminy D został uznany za potencjalny czynnik zapobiegający progresji i śmiertelności w przebiegu COVID-19 (8, 9). Ochronne działanie witaminy D na układ endokrynny potwierdzają badania, które wskazują na rolę tego hormonu w modulacji odporności wrodzonej i nabytej, indukcji autofagii oraz syntezie reaktywnych intermediatów tlenowych (10, 11). Ponadto wiadomo, że witamina D bierze udział w indukcji peptydów antybakteryjnych w odpowiedzi zarówno na infekcje wirusowe, jak i bakteryjne (12). Systematyczny przegląd i metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych (RCT) obejmujących ponad 11 000 uczestników przed rozpoczęciem COVID-19, wykazały ochronny wpływ codziennego lub cotygodniowego podawania witaminy D na ryzyko wystąpienia ostrego zakażenia dróg oddechowych (13). Wiele danych wskazuje, że niedobór witaminy D, który jest powszechny wśród krytycznie chorych pacjentów, wiąże się z dłuższym pobytem w szpitalu i na oddziale intensywnej terapii, uszkodzeniem płuc i innych narządów, przedłużoną wentylacją mechaniczną i zgonem (14).


#koronawirus #koronadebile #bekazcovidian #bekazpodludzi #heheszki #medycyna
  • 4
Niedobór witaminy D dotyczy prawie 50% populacji na całym świecie. Szacuje się, że 1 miliard ludzi na całym świecie, we wszystkich grupach etnicznych i wiekowych, ma niedobór witaminy D (VDD). Ta pandemia hipowitaminozy D może być głównie przypisana stylowi życia (na przykład ograniczonej aktywności na świeżym powietrzu) i czynnikom środowiskowym (na przykład zanieczyszczeniu powietrza), które zmniejszają ekspozycję na światło słoneczne, które jest wymagane do indukowanej ultrafioletem B (UVB) produkcji witaminy D w
Fizjologiczne działanie witaminy D

Witamina D jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która działa jak hormon steroidowy. U ludzi, głównym źródłem witaminy D jest indukowana przez UVB konwersja 7-dehydrocholesterolu do witaminy D w skórze [Rysunek 1].[1,62] Witamina D wpływa na kości, jelita, układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy, trzustkę, mięśnie, mózg i kontrolę cykli komórkowych.[63].

Witamina D ulega w organizmie dwóm hydroksylacjom w celu aktywacji. Kalcytriol (1,25-dihydroksywitamina D3), aktywna forma witaminy D, ma okres półtrwania