Wpis z mikrobloga

@v1lk: co to za etap z plastikowym dzbankiem?

I czy te fragmenty brunatne które osiadły na dnie jakoś zbierałeś czy zostawiłeś? Jak dobrze pamiętam jest to cukier mleczny który ulega karmelizacji
  • Odpowiedz
@balbezaur dzbanek jest szklany (nigdy plastikowy), a to co w środku to piana która zbiera sie u gory podczas gotowania, na dnie garnka zbiera się osad, który potem trzeba wyrzucić, nie ma zastosowania z tego co wiem
  • Odpowiedz
garnka zbiera się osad, który potem trzeba wyrzucić, nie ma zastosowania z tego co wiem


@v1lk: Nie wywalaj - to są białka z mleka, czyste złoto w kuchni. Możesz je nawet mocniej uprażyć - na brązowo, dadzą zajebisty orzechowo / serowy posmak. Świetne żeby dodać na koniec do jakiegoś gulaszu, sosu albo wypieków.
Niektórzy nawet specjalnie robią z mleka w proszku: https://www.chefsteps.com/activities/brown-butter-solids

Jak dobrze pamiętam jest to cukier mleczny który ulega
  • Odpowiedz