@zenon_z_chorzowa1: wieżowce się nie ścierają, nie wiem czemu to napisałem w sumie xd, ceramika jest twardsza ale mniej odporna na rozciąganie, mniej plastyczna. A na młynkach się nie znam
@zenon_z_chorzowa1: @xdTM: ekspertem nie jestem ale powiem na przykladzie nozy bo ten temat troche badalem
noze z z twardoscia Hrc powyzej 56 potrafia byc twardsze ale paradoksalnie mniej wytrzymale gdyz sa kruche wiec paradoksalnie wychodzi ze lepiej zeby material byl bardziej miekki zeby byl wytrzymaly, oczywiscie w pewnych proporcjach
W przypadku mlynkow moze tu chodzic o to ze ziarna kawy jednak nie sa miekkie, sa twarde a zatem gdy maja
@Zimnok: W przewadze stalowych żaren nad ceramicznymi w młynkach bardziej chodzi o to że stalowe żarna działają bardziej na zasadzie cięcia ziaren swoimi ostrymi krawędziami na coraz mniejsze drobinki, a ceramiczne na zasadzie zgniatania i kruszenia przez co otrzymuje się więcej pyłu a sam przemiał jest mniej jednolity pod względem wielkości uzyskanych drobin w porównaniu do żaren stalowych. Przynajmniej tak to działa w praktyce, mam oba rodzaje i ceramiczne się wyrobiły
@ghostciu: O to jest dobry komentarz. Jedyne co to nie wierze ze stalowe się nigdy nie tępią. No chyba nierealne. Dobry argument z tym pyłem, ale może w tym pyle więcej kawy i aromatu?
pyl w kawie nie jest pozadany bo im mniejsze drobinki tym latwiej sie przepalaja i nadaja goryczy kawie
zamiast wyczuwalnych nut smakowych masz stępiony aromat przez przepalony pyl
Im bardziej rowniemiernie zmielona kawa tymlepiej bo pyl sie przepala = zle, grubsze drobinki nie wyparzaja sie = zle bo nie wydobywaja aromatu ( to tak jakbys chcial jesc niedosmazonego kurczaka, wiadomo ze dobrze wysmazony lepszy)
Kawosze to niezła sekta. Młynkowcy najlepsi. Młynek że zdjęcia to wydatek ok 1000-1500 zł. Młynki konkurencji czy też zamienniki z ALI wykonanie bardziej zmyślnie kosztują od ok 250 zł. Efekty zmielenia czasem nie są tak ultra równe, ale jak ktoś wyczuje różnice w smaku to medal z kawowych fusów dla niego.
Jak się poczyta kawowe grupy to można dojść do wniosku, że szereg priorytetów w parzeniu kawy wygląda tak:
@DeerIda: stalowe bez dwoch zdan. Ja mam timemore c2 za 200 zl i jest super, nie mam zastrzezen, nie wiem czy taki commandante serio zrobilby SZOKUJACA roznice czy to bardziej wmawianie sobie bo jak drogi to musi byc 100x lepszy.
Za 250€ mogl kupic burr grinder (mlynek ze swidrem, jak maszynka do miesa), wiec albo reklamuje to gowno, albo naprawde jest low IQ. A co do ceramiki, na pewno sciera sie latwiej niz stal i jest bardziej krucha. Jest za to sztywniejsza i bardziej podatna na wyokie temp (bez znaczenia w mlynku).
#kawa
A na młynkach się nie znam
noze z z twardoscia Hrc powyzej 56 potrafia byc twardsze ale paradoksalnie mniej wytrzymale gdyz sa kruche
wiec paradoksalnie wychodzi ze lepiej zeby material byl bardziej miekki zeby byl wytrzymaly, oczywiscie w pewnych proporcjach
W przypadku mlynkow moze tu chodzic o to ze ziarna kawy jednak nie sa miekkie, sa twarde a zatem gdy maja
marketing
pyl w kawie nie jest pozadany bo im mniejsze drobinki tym latwiej sie przepalaja i nadaja goryczy kawie
zamiast wyczuwalnych nut smakowych masz stępiony aromat przez przepalony pyl
Im bardziej rowniemiernie zmielona kawa tymlepiej bo pyl sie przepala = zle, grubsze drobinki nie wyparzaja sie = zle bo nie wydobywaja aromatu ( to tak jakbys chcial jesc niedosmazonego kurczaka, wiadomo ze dobrze wysmazony lepszy)
A jak masz
@DeerIda: Przeciez wiadomo, ze „to zalezy” ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kawosze to niezła sekta. Młynkowcy najlepsi. Młynek że zdjęcia to wydatek ok 1000-1500 zł. Młynki konkurencji czy też zamienniki z ALI wykonanie bardziej zmyślnie kosztują od ok 250 zł. Efekty zmielenia czasem nie są tak ultra równe, ale jak ktoś wyczuje różnice w smaku to medal z kawowych fusów dla niego.
Jak się poczyta kawowe grupy to można dojść do wniosku, że szereg priorytetów w parzeniu kawy wygląda tak:
Młynek
@DeerIda: stalowe, ceramiczne strasznie pylą
https://www.sageappliances.com/uk/en/products/coffee-grinders.html#featuredRanking%20desc