Wpis z mikrobloga

@zenon_z_chorzowa1: wieżowce się nie ścierają, nie wiem czemu to napisałem w sumie xd, ceramika jest twardsza ale mniej odporna na rozciąganie, mniej plastyczna.
A na młynkach się nie znam
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1: @xdTM: ekspertem nie jestem ale powiem na przykladzie nozy bo ten temat troche badalem

noze z z twardoscia Hrc powyzej 56 potrafia byc twardsze ale paradoksalnie mniej wytrzymale gdyz sa kruche
wiec paradoksalnie wychodzi ze lepiej zeby material byl bardziej miekki zeby byl wytrzymaly, oczywiscie w pewnych proporcjach

W przypadku mlynkow moze tu chodzic o to ze ziarna kawy jednak nie sa miekkie, sa twarde a zatem gdy maja
  • Odpowiedz
  • 2
@Zimnok po co w reklamach ekspresów do kawy CHWALILI by ceramiczne (nie wiem co to zębatki, żarna, części mielące) jakby były gorsze?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Zimnok: kurde, chciałbym z uśmiechem na ustach wydać 1000 zł na młynek do mielenia kawy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zimnok: W przewadze stalowych żaren nad ceramicznymi w młynkach bardziej chodzi o to że stalowe żarna działają bardziej na zasadzie cięcia ziaren swoimi ostrymi krawędziami na coraz mniejsze drobinki, a ceramiczne na zasadzie zgniatania i kruszenia przez co otrzymuje się więcej pyłu a sam przemiał jest mniej jednolity pod względem wielkości uzyskanych drobin w porównaniu do żaren stalowych. Przynajmniej tak to działa w praktyce, mam oba rodzaje i ceramiczne się wyrobiły
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1: kolega dobrze pisze

pyl w kawie nie jest pozadany bo im mniejsze drobinki tym latwiej sie przepalaja i nadaja goryczy kawie

zamiast wyczuwalnych nut smakowych masz stępiony aromat przez przepalony pyl

Im bardziej rowniemiernie zmielona kawa tymlepiej bo pyl sie przepala = zle, grubsze drobinki nie wyparzaja sie = zle bo nie wydobywaja aromatu ( to tak jakbys chcial jesc niedosmazonego kurczaka, wiadomo ze dobrze wysmazony lepszy)

A jak masz
  • Odpowiedz
@Zimnok:

Kawosze to niezła sekta. Młynkowcy najlepsi. Młynek że zdjęcia to wydatek ok 1000-1500 zł. Młynki konkurencji czy też zamienniki z ALI wykonanie bardziej zmyślnie kosztują od ok 250 zł. Efekty zmielenia czasem nie są tak ultra równe, ale jak ktoś wyczuje różnice w smaku to medal z kawowych fusów dla niego.

Jak się poczyta kawowe grupy to można dojść do wniosku, że szereg priorytetów w parzeniu kawy wygląda tak:

Młynek
  • Odpowiedz
@DeerIda: stalowe bez dwoch zdan. Ja mam timemore c2 za 200 zl i jest super, nie mam zastrzezen, nie wiem czy taki commandante serio zrobilby SZOKUJACA roznice czy to bardziej wmawianie sobie bo jak drogi to musi byc 100x lepszy.
  • Odpowiedz