Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Cześć,

Mirecki i Mirabelki, czy jest tu jakaś mądra głowa w kwestii patelni zeliwnych?
Jestem posiadaczem patelni zeliwnej Bjorn z DUKI
https://duka.com/pl/patelnia-duka-bjorn-16-cm-biala-zeliwo-1216823 (otrzymana w prezencie)
Olejuje ją, konserwuje solą, nic zimnego na nią nie kładę, rozgrzewam powoli, myję samą wodą, nic nie pomaga. Wszystko do niej przywiera. Nie jest to żywe żeliwo tylko pokryte powłoką.

Czy faktycznie patelnia może być już tylko do wywalenia jak przy pierwszym użyciu patelni różowa użyła jej niezgodnie że sztuką (szybkie rozgrzanie i zalanie wodą po smażeniu)

Czy macie jeszcze jakieś pomysły oprócz olejowania i prażenia solą by próbować zmusić patelnię do działania?

#gotowanie #gotujzwykopem #patelnia
  • 5
@dziad-jihad: nie wiem co masz na myśli z solą, soli się używa do czyszczenia - jak coś trzeba zdrapać. Zapraw ją na nowo, natrzyj jakimś olejem, najlepiej z niską temperaturą dymienia (np. Lnianym), wstaw do góry dnem do piekarnika, ustaw 200C, po zagrzaniu trzymaj godzinę, później zostaw do wystygnięcia. Powtórz proces kilka razy, ze 3 przynajmniej. Powinno być ok.