Ciag dalszy nadrabiania potraw zwiazanych z miastami/państwami, w których odbywa(ł) sie RAWE CEEK. Wczoraj byl Bahrein, a dzis wjezdza Italia. A z Italii, Cacio e pepe czyli krotko mowiac, makaron z pieprzem i serem pecorino przyozdobiony bazylią, a jakze! ( ͡°͜ʖ͡°)
Do upichcenia tegoz przysmaku nie uzywa sie grama tłuszczu (procz sera ofc), a czas przygotowania jest smiesznie krotki!
Bardzo ciekawa propozycja jako odmiana od znanego tu i lubianego Aglio e olio. POLECAM!
1) nie wiem czy użyłeś Pecorino czy czegoś innego. Z mojego doświadczenia Pecorino się dobrze rozpuszcza w wodzie a inne sery nie (zamieniają się w ciągnące się nitki) 2) kluczowe jest dodanie makaronu do sosu pieprzowego z pewną ilością wody z gotowania i dalsze redukowanie, ale nie do końca, tylko tak żeby na koniec makaron miał wokół siebie pewną małą ilość wody 3) jeżeli dodasz ser do bardzo gorącego makaronu albo wody
@urwis69: przede wszystkim dobry makaron, który ładnie oddaje skrobię do wody i ma fakturę, która uniesie ten sos, druga sprawa, która osobiście wg mnie jest istotna to drobno starty ser, żeby każdy kawałek miał szansę się rozpuścić w tak krótkim czasie. Z powszechnych błędów to też gotowanie makaronu w zbyt dużej ilości wody (patrz wyżej: skrobia, która jest moim zdaniem kluczem do sukcesu). Jak te punkty będziesz miał załatwione to pozostaje
@urwis69: Prosze bardzo, nic więcej nie potrzeba, sam korzystam i wychodzi zawsze zajebiste. Bo o jakości składników pisac nie wypada nawet, to kuchnia włoska przecież
@szumowina_wadowicka: @rtgdgdrttdgcxgstrgdxxgst: @chianski: @kijo23: dziekuje za wskazowki chlopaki! skladnki wszystkie dobre zabraklo narzedzi i skilla :) Na pewno zerkne na ten przepis bo na pewno jeszcze wroce do tej potrawy. Polaczenie smakow genialne :)
@przepiorka: @urwis69: Polecam też pół na pół pecorino i parmezan, dla nas zazwyczaj pecorino jest zbyt słone :P A sposób z żelem jest genialny w swojej prostocie, można go tez wykorzystać w innych makaronach :) Powodzonka i buon appetito!
Ciag dalszy nadrabiania potraw zwiazanych z miastami/państwami, w których odbywa(ł) sie RAWE CEEK. Wczoraj byl Bahrein, a dzis wjezdza Italia.
A z Italii, Cacio e pepe czyli krotko mowiac, makaron z pieprzem i serem pecorino przyozdobiony bazylią, a jakze! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do upichcenia tegoz przysmaku nie uzywa sie grama tłuszczu (procz sera ofc), a czas przygotowania jest smiesznie krotki!
Bardzo ciekawa propozycja jako odmiana od znanego tu i lubianego Aglio e olio. POLECAM!
Przepis zaczerpnięty stad:
https://italia-by-natalia.pl/cacio-e-pepe-przepis-makaron-z-serem-pieprzem/
#f1 #gotujzwykopem #kacikkulinarnytaguf1
2) kluczowe jest dodanie makaronu do sosu pieprzowego z pewną ilością wody z gotowania i dalsze redukowanie, ale nie do końca, tylko tak żeby na koniec makaron miał wokół siebie pewną małą ilość wody
3) jeżeli dodasz ser do bardzo gorącego makaronu albo wody
https://youtu.be/U4eaNqTbDDA
O kurcze Panowie! Wielkie dzieki za lekture! (ʘ‿ʘ)
Wolam @przepiorka
Na pewno zerkne na ten przepis bo na pewno jeszcze wroce do tej potrawy. Polaczenie smakow genialne :)
Powodzonka i buon appetito!