Carbonara z dedykacją dla @hellyea ( ͡°͜ʖ͡°) Dodałem trochę za dużo wody przez co sos jest za rzadki, ale przynajmniej tym razem wszystko się rozpuściło. Dałem chyba też za dużo boczku, no ale kto bogatemu zabroni.
@haabero: Zwykle ser się nie rozpuszcza tylko robi się ciagnący, albo robi sie klucha. Przy carbonarze rzadko, ale przy cacio e pepe prawie zawsze. Też bym potrzymał dłuzej, ale akurat makaron mi się ugotował, więc nie chciałem zwlekać.
@NicNieRobie: 1. Tylko pecorino 2. Wolę zwykły polski boczek niż guanciale, 3. Ilość dodawanej wody zależy od grubości patelni, ja na indukcji i patelni z cienkim dnem nie dodaje w ogóle, tyle co z makaronu zleci, a i tak odparowuje na małej mocy przez 2 minuty 4. Gdzie jest pieprz???? 5 musi być dobry makron al dente
@NicNieRobie: @Netrunner_: @Zetembe: @krabczy: Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki
@Cyk_dwujeczka: ja próbowałem 10 przepisów z jajkiem i boczkiem i uważam że każdy okazywał się obrzydliwy. Od kilku miesięcy codziennie jem moją polską karbonarę : ser żółty mozarella, taka chudziutka szynka z biedronki z krainy wedlin 60pln/kg i do tego daję śmietanę. I coś takiego dla mnie jest pyszne, a kazdą carbonarę z jajkiem oddawałem psu.
@NicNieRobie: wodę to się dodaje ta z przegotowanego makaronu i to tylko leciutko się nią chlapie na surowe jajko, żeby uległo stopniowemu podgrzaniu a ty zrobiłeś to tak jakby Ci się ktoś zrzygal na talerz ech następnym razem połóż też coś zielonego np pietruszkę będzie wyglądać lepiej. Doceniam za starania! Gotuj dalej
@NicNieRobie: Guanciale pachnie i smakuje zupełnie inaczej niż boczek, podobnie pecorino (ser owczy) to zupełnie co innego niż parmezan (ser krowi). Kup sobie dobry makaron, na którym jest napisane coś w stylu "trafilatura al bronzo", przy obecnych cenach trzeba zapłacić za taki +6 zł, ale taki makaron puszcza więcej skrobi do wody w czasie gotowania, a dzięki temu, że jest chropowaty, lepiej przykleja się do niego sos. Pierwszej carbonary ciężko nie
#gotujzwykopem #bederzigol
Też bym potrzymał dłuzej, ale akurat makaron mi się ugotował, więc nie chciałem zwlekać.
2. Wolę zwykły polski boczek niż guanciale,
3. Ilość dodawanej wody zależy od grubości patelni, ja na indukcji i patelni z cienkim dnem nie dodaje w ogóle, tyle co z makaronu zleci, a i tak odparowuje na małej mocy przez 2 minuty
4. Gdzie jest pieprz????
5 musi być dobry makron al dente
Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki
@NicNieRobie: smietaną trzeba bylo.zagescic ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Od tego czasu już nie traktuje go jak kulinarnego boga. Angol z niego nie wyszedł.
Pierwszej carbonary ciężko nie