Wpis z mikrobloga

Nawiązując do wczorajszego wpisu o bułeczkach to dodaję przepis, bo wyszły świetne. Prawdziwe kajzerki. Na fotce jest 9 bo jedną od razu wszamałam z seekiem i dżemikiem. Foto środka w komentarzu (ʘʘ)

Z przepisu wychodzi 10 sztuk, wielkościowo takich jak w sklepie.

Zaczyn:
- 15g świeżych drożdży
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 90ml letniej wody
- łyżka mąki

Pozostałe składniki:
- 450g mąki
- 180ml letniej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko rozmiar m
- 50g miękkiego masła

Przygotowanie:
1. Przygotować zaczyn. Do miski dodać wszystkie składniki na zaczyn. Dokładnie wymieszać i przykryć suchą ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut tak żeby zaczyn zwiększył obojętność.
- ja zazwyczaj wcześniej chwilę nagrzewam delikatnie piekarnik i po wyłączeniu wkładam miskę
2. Następnie dodajemy pozostałe składniki. (Masło na końcu). Wyrabiać przez 10 minut mikserem lub ręcznie
3. Przykryć ciasto suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby ciasto urosło.
4. Podzielić ciasto na 10 kulek. Nie takie idealnie okrągłe, tylko trochę spłaszczone. Ułożyć na blaszce na papier do pieczenia
5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut
6. Naciąć żyletką/nożyczkami lub tak jak ja nożyczkami
7. Wierzch posmarować mlekiem przy pomocy pędzelka
8. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (góra dół, bez termoobiegu), piec ok. 15 minut
9. Przekroić można dopiero po wystudzeniu

#studentkagotuje #gotujzwykopem #jedzenie
Rruuddaa - Nawiązując do wczorajszego wpisu o bułeczkach to dodaję przepis, bo wyszły...

źródło: comment_1661272515zhs2nxfJIoQzwsbZksOsYr.jpg

Pobierz
  • 16