Wpis z mikrobloga

@sprite: mogli zmoczyć obrus który zarzucali na płomienie, to by podziałało. Mogli od razu użyć gaśnicy a nie czekać aż nie będą mogli opanować ognia.
  • Odpowiedz
@EpicKris: posłużę się cytatem:

Woda natychmiast zamienia się w parę i eksploduje! Para wodna musi się szybko rozprężyć – jako lżejsza od oleju ucieka do góry. Poczas tej eksplozji sieje drobne kropelki płonącego oleju w postaci chmury na wszystko co znajduje się w okolicy. Wszystko dzieje się w ułamkach sekund – i tak powstaje chmura ognia.


Mokry obrus odetnie skutecznie tlen i będzie na tyle chłodny że sam nie zacznie się
  • Odpowiedz
@aarahon: co do gaśnicy to gdzieś pod podobnym filmikiem wiedziała komentarz, że w kuchni raczej niechętnie używają gaśnicy, o ile nie da się inaczej, bo po użyciu gaśnicy, ze względów sanitarnych, wszystkie odkryte produkty żywnościowe w tym pomieszczeniu mają być zutylizowane. Czyli praktyczne wszystko co mają w trakcie przygotowania.

  • Odpowiedz