Wpis z mikrobloga

stało się, kupiłem w końcu ryż Nigata Koshikari 2kg - 59 zł.
właśnie gotuję małą porcję 200g na spróbowanie.
pierwsze wrażenia to kosmiczny zapach jaki żaden inny ryż sushi nawet ten ze średniej półki nie ma, coś między jaśminowym a basmati, delikatnie kwiatowy. Czysty, mało mączki ryżowej, zero połamanych ziaren.

jutro na obiad zrobię większą porcję pod kilka rolek z Halibutem, dziką trocią norweską i kalmarem.

#gotowanie #sushi #japonia
ShpxLbh - stało się, kupiłem w końcu ryż Nigata Koshikari 2kg - 59 zł.
właśnie gotuj...

źródło: comment_1663351890jPDwiUx1q9nBIOPAjkNyls.jpg

Pobierz
  • 6
@Refusek: @J_ake:
więc tak, za tym pierwszym razem troszeczkę odbiegłem od sposobu gotowania ryżu na mojej indukcji - słuchając opakowania i namaczając ryż ~30 minut i dając wody do gotowania tyle ile ryżu - przez to delikatnie za dużo gęstego kleiku ostało się na ziarnach co widać po zdjęciu ( podczas rolowania sushi będzie opornie się rozkładał)
przygotowałem zaprawę 3:2:1 (ocet ryżowy : cukier : sól) z przewagą octu i
ShpxLbh - @Refusek: @J_ake: 
więc tak, za tym pierwszym razem troszeczkę odbiegłem o...

źródło: comment_1663356163D3dzJEauLf2BJhicwad1a5.jpg

Pobierz
@J_ake: jak chcesz rady, to tak jak każdy ryż, ale polecam:
zważyć ryż - np. 200g
wypłukać 3-4 razy
odlać wodę ile się da
wytarować wagę i dolać 200g wody + 50g dodatkowej
gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut bez odkrywania! (trzeba wyczuć żeby nie przypalić ani nie gotować za wolno)
wyłączyć ogień i przykryć na 20 minut.

ryż ideollo.