Wpis z mikrobloga

Co może byc przyczyną kwaśnego espresso(ale takiego naprawdę kwaśnego, nie kwaskowatego), ekspres Jura e8, nowy. Sprawdzałem lavazze i dallmayr crema d'oro, kompletnie niepijalne, przy najdrobniejszym mieleniu minimalnie lepiej ale też kwas. Czy to mogą być za stare ziarna? obie leżały z pół roku w szafie. Jakbym chciał jutro na szybko coś kupić żeby jeszcze sprawdzić to ktoś poleci jakaś marketowa kawę która wychodzi znośnie, tak żebym wykluczył wadę ekspresu?
#kawa
  • 6
@KosmicznyPaczek: spróbowałem, tylko młynek jaki mam to ledwie zipiący hario skerton, po zmieleniu przemiał ma absurdalny rozstrzał. Wychodzi wtedy gorycz, lekka słodycz i zero kwasu, ale też jest dosyć wodnista. Jest prawdę mówiąc kompletnie zła, tak jak z espresso, tylko w zupełnie inny sposób xD
@Brzozaa: Jak masz krainę cytryn to znaczy, że temperatura za niska. Tylko to dziwne w automacie. W kolbowym tak miałem, jak nie wiedziałem, że kolbę trzeba najpierw solidnie nagrzać.