Wpis z mikrobloga

Korzystam z #android od czasów G1 i zawsze ceniłem go sobie za elastyczność i to, że po kilku modyfikacjach dawał użytkownikowi naprawdę duże możliwości oraz to, że zawsze znalazło się miejsce dla power userów, którzy potrafili zrobić z nim cuda. Co się zatem stało z tym systemem, że w ostatnim czasie powoli zatraca swoją lekkość i pewność działania?

Na wspomnianym G1 czy późniejszym Desire wszystko chodziło płynnie i bez większych problemów ale gdy kilka dni temu wzięło mnie na grzebanie w elektronice i wykopałem z szafki leciwego HTC a następnie wgrałem na niego 4.1.2 (ludzie z XDA nie zawodzą i dostarczają świeże romy nawet dla tak wiekowych telefonów) to myślałem, że telefon dostanie zadyszki.

Rozumiem postęp itp. ale w kwestii wizualiów i typowych pożeraczy pamięci nie widać jakichś znaczących różnic pomiędzy 2.3 a 4.1 a tutaj wraz z nową wersją andka przychodzi m.in. nowylepszyinnowacyjny sklep, który potrafi zawiesić telefon. Pomyślałem - ok, czas telefonu minął, ma prawo się dusić; ale przypomniałem sobie, że swego czasu był to swoisty high end i zerknąłem na bebechy. Co tam mamy - procesor 1GHz i 576MB. Mało, prawda? No bo obecnie hurr durr bez giga ramu to s--------j, android dla bogaczy, kup se nokie czydzieścidwadziesięć plebejuszu. Tylko, że obecnie masa telefonów wypuszczana jest z taką ilością pamięci (np. nowy L5 II).

Nie dziwię się ludziom, że kupują jakiś mid-end na andku a później szlag ich trafia, bo telefon już na starcie jest zamulony a rozleniwienie devów sprawia, że nawet tak proste produkcje jak PvZ, które w pierwotnej wersji chodziły na wszystkim co ma ekran, teraz mają wymagania wzięte z kosmosu. Do tego każdy chce sobie dodać jakiś zegarek na pulpit czy zainstalować jakiś programik i nagle zaczyna brakować pamięci (nawet jakiś minimalistyczny widget do UCCW potrafi zeżreć np 50MB, a w rzeczywistości jest tylko kilkoma kreskami).

Czy tak ma wyglądać przyszłość androida? Kupuj high-end albo wal się na ryj? Czy teraz obecnie wszystko, od gier przez aplikacje aż po gadżety na pulpit, testowane jest tylko na Z1/One/S4? Słyszałem, że z nowszymi wersjami android wreszcie ma mieć jakieś normalne wymagania i wreszcie zacznie działać tak jak powinien ale czy to wystarczy?

Wielu jeździ sobie po #windowsphone ale MS przynajmniej trzyma devów krótko za jaja i jak aplikacja nie spełnia wymagań to nie trafia na sklep i nie ma zmiłuj. Dzięki takiemu rozwiązaniu człowiek idzie do salonu, bierze Lumie za złotówkę i ma działający telefon, który nie dostanie czkawki po tygodniu użytkowania.

Mnie osobiście to aż tak bardzo nie doskwiera - wgram AOKP, coś tam zmodyfikuję, coś usunę ręcznie i S3 wystarczy mi jeszcze na jakieś dwa lata komfortowego użytkowania. No ale co mają powiedzieć osoby, które nawet nie wiedzą jak zrobić roota (że o podmianie kernela nie wspomnę), bo albo nie mają o tym pojęcia albo zwyczajnie się boją? Chyba tylko przestawić się na Windowsa, kupić jakąś Lumie i zacząć komfortowo korzystać ze smartfona nawet za 500pln.

#android #windowsphone #smartfon #telefony #bojowkawindowsphone
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aegypius: Wlasciwie nie zrozumialam polowy z tego co napisales, ale doceniam to, ze dostrzegasz problemy osob takich jak ja czyli nieumiejących zrobic roota, o podmianie kernela nie wspominając. Czyli generalnie dla laika polecasz jednak #windowsphone?
  • Odpowiedz
Czyli generalnie dla laika polecasz jednak #windowsphone?

@omgyolk: zależy od tego ile chcesz przeznaczyć na telefon. Jeśli 1500 to od osobistych preferencji zależy czy weźmiesz WP czy Androida, bo oba będą działać tak jak należy.

WP "króluje" wśród telefonów budżetowych (tj. oscylujących w granicach 500pln), bo dzięki niższym wymaganiom systemowym i narzucanym przez MS wymaganiom co do aplikacji ich system chodzi sprawniej i do normalnej pracy wystarczy
  • Odpowiedz
@aegypius: Dzieki za odpowiedz. A co sadzisz o najnowszym iphonie? Uwazasz ze jest cokolwiek warty w porownaniu do innych marek? I co bys sobie kupil gdybys mial nieograniczony budżet?
  • Odpowiedz
@aegypius: Co dadzą nowe wersje Androida, jak nowe modele są wypuszczane z 4.2, 4.3 z obietnicą aktualizacji do 4.4?

Samsung Galaxy Grand Neo ma wyjść w lutym z... 4.2?

HTC Desire 501 dual sim wyjdzie z 4.1 - jeszcze
  • Odpowiedz