Aktywne Wpisy
lubaxd +449
Ale mnie #!$%@? to sranie sie podludzi z gastro, jak ktos nie da im napiwku. #!$%@?, ide do restauracji, zamawiam, zjadam, place i wychodzę, za co ja mam komus dawac jakies dodatkowe pieniadze?
Rozumiem, ze ci wszyscy kelnerzy i dostawcy jak ida do sklepu to tez daja kilka zlotych napiwku kasjerce?
- po ile ten telewizor?
- 1499zl prosze pana
- prosze policzyc 1502zl za miłą obsluge
Albo u lekarza
- ile
Rozumiem, ze ci wszyscy kelnerzy i dostawcy jak ida do sklepu to tez daja kilka zlotych napiwku kasjerce?
- po ile ten telewizor?
- 1499zl prosze pana
- prosze policzyc 1502zl za miłą obsluge
Albo u lekarza
- ile
Pudzianator321 +18
Jak najlepiej zmotywować programistów w zespole?
Krótko o mnie: od niedawna TechLead i menedżer w jednym z dużych inwestycyjnych korpo, ponad 16 lat exp-a, pracowałem jako CTO startupu we Francji
Mam problem z devami w zespole bo mam przeczucie że za mało pracują. Piszemy jedną dużą appkę od zera, której deadline mamy na maj/czerwiec 2025, ale chciałbym dowieźć do jesieni (żebyśmy zostali wyróżnieni i wszedł jakiś awans (ʘ‿ʘ)
Krótko o mnie: od niedawna TechLead i menedżer w jednym z dużych inwestycyjnych korpo, ponad 16 lat exp-a, pracowałem jako CTO startupu we Francji
Mam problem z devami w zespole bo mam przeczucie że za mało pracują. Piszemy jedną dużą appkę od zera, której deadline mamy na maj/czerwiec 2025, ale chciałbym dowieźć do jesieni (żebyśmy zostali wyróżnieni i wszedł jakiś awans (ʘ‿ʘ)
Dwie rzeczy potrzebne - maszynka do mięsa i patelnia grillowa.
Kupujecie KONIECZNIE dobre mięso - mi najlepiej sprawdza się stek z rostbefu lub antrykotu z Lidla - ma dobrą ilość tłuszczu. Do tego dodatki jak kto lubi - boczek wędzony w plastrach (ten z lidla jest kiepski), sałata, cebula, ser czy inne pikle. No i niestety bułki. Jak się chce robić swoje bułki (z lidla te duże są ok) to nie do mnie i na pewno czas robienia się wydłuża.
A potem już wręcz banał - przepuścić mięso w temp. pokojowej przez maszynkę, ja do zmielonego przed mieszaniem dodaję soli ziołowej, potem uklepać hamburgery nie za grubo (urosną) - z jednego steka z lidla są dwa duże. Na cztery osoby trzeba więc dwa steki.
I wrzucić na patelnię grillową bez tłuszczu na max. Parę minut się smaży, trzeba znaleźć złoty środek, największy przekroić na wszelki wypadek, trochę nakłuć w trakcie smażenia jak nie lubi się czerwonej wkładki. Można dorzucić sera czy dorobić bekon.
Potem już tylko bułkę podgrzać minimalnie w tosterze czy na suchej patelni. I połączyć składniki. Sałatę najlepiej pokroić w paski, nie dodawać keczupu tylko zrobić jakiś sos hamburgerowy z majonezu i musztardy, chyba że ktoś bardzo lubi keczup.
Robi się to w 10 minut, najgorzej potem pozmywać maszynkę i patelnię. Cenowo nie wyjdzie jakoś super tanio oczywiście bo mięso musi być dobre, ale smak lepszy niż w kraftowych fastfoodach z kucharzem z brodą i w czarnych rękawiczkach.
Patelnia grillowa konieczność, ale to 100 - 200 zł a jak lubicie hambsy to zwróci się po 5 razach (a jak zamawiacie colę i frytki to po 2 razach)
#gotujzwykopem #hamburgery
Niby jak Ci urosną?
Czyli mięso ma być ze steka, ale bułka to już może być byle jaka?
Poziom podobny jak w przypadku bułek
Brednie.
No i nawet zdjęcie nie jest
Urosną w pionie, zwężą się, średnica się zmniejszy.
Bułka może być gotowa. Gotowe bułki mają tę przewagę, że nie są chrupiące i przez to nie rozwalają podniebienia podczas jedzenia. Przez to kraftowych się nie da jeść. Mi takie pasują. To tak jak z pizzą - burrata jest fajna, ale nie wszyscy lubią lejące się pizze.
Patelnia grillowa konieczność. Dużo lepiej mięso zrobione. W
A po ciężką cholerę je "klepać"? Mniej "klepane" kotlety to większa powierzchnia dla zachodzenia reakcji Maillarda.
To nie jest moja wina, że nie umiesz upiec bułki która nie jest chrupiąca. Przepisów na bułki burgerowe jest mnóstwo, tylko nie chciało Ci się tym zainteresować.
Owszem,
Masz pełną wolność w zignorowaniu tego przepisu.
A burgery zrobię, ale w dobrej bułce i z dobrym sosem.
I będę umiał usmażyć mięso na zwykłej patelni :)
@niegwynebleid: Jeśli to już ty dzwonisz to rób to porządnie, nie po łebkach i z jakąś podstawową wiedzą.
A z tym zdjęciem to też tak jak ja na przykład wędkuje i wrzucił bym post,że siadł dziś szczupak 104cm, ale zdjęcia nie pokaże ( ͡° ͜ʖ ͡°)