Aktywne Wpisy
PierdekAlonso +357
Jeszcze do niedawna mówiłem, że PiS straci poparcie dopiero wtedy gdy Kaczyński zostanie przyłapany na seksie z księdzem. Dzisiaj patrząc na sondaże po aferze w sprawie funduszu sprawiedliwości wiem już, że PiS nigdy nie straci poparcia. Nie ma takiej rzeczy, która sprawiłaby że te 30% żelaznego elektoratu nie zagłosuje na PiS, po prostu nie ma.
Mam już dość tej zasranej demokracji i tego, że głos ludzi z tak bardzo wypranym mózgiem jest
Mam już dość tej zasranej demokracji i tego, że głos ludzi z tak bardzo wypranym mózgiem jest
enron +428
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
@Sztukawojny: przykro mi, ale mylisz się!
To własnie płyty indukcyjne są stosunkowo niegroźne: emitują fale EM na nieszkodliwych dla człowieka częstotliwościach, ciepło zaś wytwarzają dzięki prądom wirowym całkowicie zamykającym się wewnątrz ferromagnetyka.
Kuchnie elektryczne, te z grzałkami zaś, to jest czyste zło! Promieniowanie podczerwone, możliwość poparzenia, nerwice wywołane długim czasem rozgrzewania - to jest dopiero
tylko kuchnia kaflowa, na drewno!
Komentarz usunięty przez moderatora
@piowit: czad, dioksyny, pyły, ryzyko pożaru i poparzeń...
To jest spisek, mówię wam!
@Sztukawojny: xD
szury do wora
@Jarek_P: i to wszystko za darmo! :)
@Sztukawojny: ale wiesz, że indukcyjne to elektryczne? (ಠ‸ಠ)
Kuchenka gazowa daje możliwość szybkiego regulowania płomienia o stałej temperaturze
S kolei kuchenki elektryczne oparte są o sterowniki ADC, gdzie stopień nagrzania nie odpowiada temperaturze grzałki (bo temperatura grzałki zwykle jest stałą w kuchenkach elektrycznych), a części okresu (okres na zasadzie wykresu funkcji okresowej), podczas którego grzałka jest załączona
jeśli ktoś
To jej nie kupuj, jak ci się nie podoba. Ale innym nie zabraniaj. Jak chcesz płacić więcej za prąd, czekać dłużej i zwiększać ryzyko poparzenia to droga wolna.
Czyli mogę używać, dzięki ;p