Aktywne Wpisy
wuut +30
Niech mi ktoś wytłumaczy na #!$%@? idioci cały czas wałkują temat Wołynia? Każdy wie co się wydarzyło, ale #!$%@?, to było prawie sto lat temu, nie ma to najmniejszego znaczenia w dzisiejszych czasach i są znacznie poważniejsze problemy niż #!$%@? Wołyń. XD
#ukraina
#ukraina
wuut +214
A zauważyliście kto najbardziej narzeka na Ukraińców? Niziny społeczne. Aż mi się przypomina jak Brytyjczycy najeżdżali na Polaków że im zabierają pracę, socjal, miejsca w szkołach i szpitalach. Cóż za ironia losu xD
#ukraina
#ukraina
@manimalia:
1.Dzięki promiennikom podczerwieni gaz spala się w o wiele wyższej temperaturze od tradycyjnego, więc dokładniej go możemy "dopalić".
2.Dodatkowo stworzyliśmy pola odkładcze (tzw. darmowe palniki) : pod ceramiką ciepło ucieka przez wyznaczone miejsca, dzięki temu powtórnie je wykorzystujemy do podgrzania jednego pola (wystarczająco ciepłe, by coś "dogotować"). Tutaj graficzne wyjaśnienie: http://tnij.org/solgaz-darmowy-palnik
3.Ostatnią rzeczą są cykle - kiedy temperatura dojdzie do odpowiedniego poziomu gaz jest
@SOLGAZ: Wszystko, oprócz tego, jest ok. Tu chciałbym wyjaśnienie jak działa taki promiennik podczerwieni, że gaz osiąga wyższą temp. niż spalany normalnie, w powietrzu.
Ad.2 - podobne rozwiązanie mamy w kuchni. To dobry pomysł w faktycznie wpływa na lepsze wykorzystanie ciepła.
Ad.3 - Utrzymujecie stałą temp. promiennika czy stały strumień ciepła?
@SOLGAZ: możecie rozwinąć? Mam pewne wątpliwości co do tego stwierdzenia. W jakiej temperaturze spala się gaz w Waszych promiennikach?
Gaz jest spalany jako mikroskopijna warstewka na powierzchni porowatej ceramiki. Ceramika w tym przypadku jest katalizatorem spalania, tzn. pozwala na znaczne bardziej efektywny proces spalania - a tym samym uzyskanie wyższej temperatury.
Takie obliczenia nie są rzecz jasna jawne ale mamy opinie wielu klientów którzy używają naszych płyt.
Szczególnie cenne są informacje od klientów użytkujących płyty na gaz z butli ponieważ w takim przypadku płyta jest jedynym urządzeniem podpiętym
@SOLGAZ: No proszę Cię, 400-500 (stopni C?)? Skąd te dane?
Otwarty płomień spalającego się gazu ma około 600 stopni - rzecz jasna wiadomo, że do tylu
@kontra: To sedno sprawy.
@SOLOGAZ: jak ustosunkujesz się do tego, że temp. zapłonu gazu to 560 stopni Celsjusza a Ty podajesz, że temp. jego spalania to 500? Zasadniczo temp. płomienia i spalin jest dużo wyższa niż temp. zapłonu.
Komentarz usunięty przez autora
@Analityk: Tradycyjna kuchenka nie panuje nad płomieniem, który rozchodzi się po garnku. A niektóre płomienie (tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Palnik) najwyższą temperaturę uzyskują powyżej palnika, lub tuż nad nim - zamiast na naczyniu.
@zwierzak2003: za gratulacje dziękujemy. Technologia cieszy się sporym zainteresowaniem, a Wykopowicze są dociekliwi, więc wręcz musimy tu być. Może nawet jakieś AMA z Prezesem(?)
Komentarz usunięty przez autora
A AMA to zawsze dobry pomysł :)
Najwyższa temp. (jeśli mówimy o gazie ziemnym lub proran-butan) występuje w stożku utleniającym - tuż powyżej płomienia o niebieskim zabarwieniu - i wg rozmaitych źródeł dochodzi do 1500 stopni Celsjusza. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tym płomieniem ogrzewać garnki.
Rzeczą, którą wymusza na użytkowniku Wasz wynalazek, jest używanie zgodnie z przeznaczeniem.
Wiem, czemu wasz wynalazek
@kontra: ogólnodostępne na rynku oczywiście nie osiągają takiej temperatury. Te jednak są robione znacznie inaczej...
Na tyle dokładnie, na ile można (Patent itd) może odpowie Prezes - myślę, że AMA to dobra sprawa.
@Analityk: Dlaczego lepszy? Prosta sprawa: oszczędność, design, łatwe czyszczenie, dokładniej spalany gaz jest bezwonny i nie
Komentarz usunięty przez autora
@SOLGAZ: mówimy tutaj o producentach typu Infragas, żeby było jasne ;) Ale okej, nawet jeśli faktycznie tak jest - to czemu gaz nie ulega samozapłonowi, skoro przekraczacie jego temperaturę samozapłonu o kilkaset stopni?
@SOLGAZ: Akurat osad na meblach powstaje z tego, co wydobywa się z patelni a nie z gazu i spalin.
Dlaczego lepszy - ponieważ ominęliście w całkiem pomysłowy sposób straty energii związane z lepkością gazu oraz ze współczynnikami przewodzenia i wnikania ciepła. Rozpalając u siebie w piecu od dawna wykorzystuje to, co Wy w swoich kuchenkach.
Komentarz usunięty przez autora
@Analityk: Co to masz za piec? :D
@SOLGAZ: mniejsza o szczegółowe obliczenia, wystarczy pomiar czasu nagrzewania 1l wody (na każdym z palników) i ilość spalonego w tym czasie gazu i sprawność da się bez problemu policzyć bo o to chyba wszystkim tutaj chodzi