Wpis z mikrobloga

Korzystacie z pojemników prózniowych na jedzenie ? Chciałbym sobie usmazyć wołowinę i kurczaka na cały tydzien i tak samo ryz,makron itp. Wsadzić to do takich pojemników i mieć żarcie na tydzien,a póżniej sobie tylko porcjować.
Tylko czy te pojemniki zdają swój egzamin i żarcie się nie zamrnuje ?
Może ktoś może polecic jakieś konkretne ?
#gotujzwykopem #kiciochpyta #mirkokoksy
  • 15
@tyca: @Sofie: Próżnia sama w sobie nie brzmi jak super środek konserwujący. Podczas gdy usuwanie powietrza (i jego tlenu) z żywności z pewnością spowolniłoby drobnoustroje zależne od tlenu, nie przeszkadza to jednak bakteriom beztlenowym, które rozwijają się przy braku tlenu.
Próżnia jedynie utrzyma świeżość i stworzy hermetyczne środowisko. Idealnie trzeba byłoby użyć słoika, zakręcić. Zagotować zawartość co usunie wszystkie bakterie i takie cos już przetrwa długo ;)
@tyca: zamiast takich pojemników, lepiej zainwestuj w pakowarkę próżniową do domu. Jednego dnia ugotujesz, podzielisz na porcje w woreczkach. Mniej miejsca w lodówce/zamrażarce Ci to będzie zajmowało i łatwiej odgrzać, mniej roboty niż przy zabawie w weki. Tydzień na spokojnie powinno wytrzymać w lodówce. Taki worek prosto z zamrażalki możesz też odgrzać w wodzie. Ryż należy do produktów wysokiego ryzyka, więc raczej wskazane by było żebyś sobie na bieżąco gotował, ale