Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 63
Pieczone mięsa to moje ulubiene rzeczy na świętach - najlepiej je upiec tak minimum dwa dni wcześniej żeby ładnie ścisnęły w lodówce i się ładnie kroiły jako wędlina. Od lewej - pieczeń wołowa w pieprzu, schab ze śliwką, boczek paprykowany, łopatka z miodem i musztardą, boczek zawijany marynowany w syropie klonowym i schab marynowany w whisky i pomarańczach. Pychota!

Część jutro już na śniadanie ale głównie na niedzielę do stołu :) Soki z mięs odlane jako baza do sosu na kiedyś tam.

#pieczzwykopem #gotujzwykopem #jedzzwykopem
MarianoaItaliano - Pieczone mięsa to moje ulubiene rzeczy na świętach - najlepiej je ...

źródło: comment_16716572157P0GscOsXEYjZrjpGvLpon.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: pycha ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dopiero niedawno zaczęłam piec takie kawałki mięsa i każdemu polecam. Dobra marynata i można zjeść na ciepło jako obiad z kaszą czy co kto lubi, na zimno z pieczywem. Mięso dobrej jakości i człowiek wie co je, w przeciwieństwie do sklepowych wędlin.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: mi właśnie marynuje się indyk ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja wrzucam do piekarnika w plasterkach: buraka, ziemniaki i marchewkę z odrobiną oleju, przyprawami, ziołami. A sos robi się super łatwo z tego co z mięsa wycieknie. Polecam każdemu kto czyta ten wpis.
  • Odpowiedz
Ja wrzucam do piekarnika w plasterkach: buraka, ziemniaki i marchewkę z odrobiną oleju,


@justypl: O, też tak uwielbiam. Marchewkę spod kurczaka, w sensie marchewka pokrojona w słupki i na tym postawiony i pieczony kurczak - mogę jeść na kilogramy do ziemniaków, nawet samą :D

Indyka w tym roku nie będzie, będą tym razem dewolaje i obowiązkowo pieczone ziemniaki i marchewka bo się zachciało rodzince a dawno nie było ( ͡°
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: dorzuć buraka, serio, z piekarnika wychodzi chrupiący, a zioła i przyprawy robią robotę. No i zdrowy jest :) U mnie jest indyk, miał być prosiak ale niebieski wybrał się sam do sklepu ;P
Ps. Kurczaka właśnie tak robię, że wrzucam pod niego warzywa. W przypadku wpisu OPa, czyli mięs które pieczą się dłużej, warzywa w oddzielnym naczyniu wkładam do piekarnika ok. 40 minut przed końcem pieczenia dania głównego.
  • Odpowiedz